Home

Achtergrond

Rabo: sector groeit met 2 procent

De land- en tuinbouw groeit met 2 procent.

Dat voor­spelt Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank. Deze groei is iets kleiner dan de 3,2 procent vorig jaar. De land- en tuinbouw vormen de stabiele factor in de huidige economische crisis, zegt Duijzer. Hij verwacht dat de groeicijfers in de land- en tuinbouw zullen da­len, maar niet in dezelfde mate als de gehele economie. Duijzer sprak gisteren in Ommen op een bijeen­komst over de financiële crisis en de gevolgen daarvan voor de land­bouw.

De Rabo-topman zegt dat de land- en tuinbouw traditioneel achterblijven als de economie in eenhoogconjuntuurterechtkomt. ”Dan komt de agrarische sector niet mee. En dat leidt er soms toe dat mensen zeggen: die landbouw, wat doen we er eigenlijk mee? Maar in een laagconjunctuur valt de hele economie in de min, maar niet de agrarische sector. Met een lichte daling van 3,2 naar 2 pro­cent groei werkt de landbouw sta­biliserend op de gehele econo­mie.”

Duijzer zegt wel dat er ook bin­nen de agrarische sector verschil­len zijn. Bedrijven die afhankelijk zijn van de export naar Engeland, zullen door het inzakken van het Engelse pond veel last krijgen van de economische neergang en zelf ook in de mincijfers kunnen be­landen.Volgens de Rabobank is de hui­dige financiële en economische crisis geen reden om kritischer te kijken naar kredietverlening. ”Maar we houden er natuurlijk wel rekening mee dat de markt verandert. Als ondernemers zeg­gen dat ze nu geen kredieten krij­gen, is er meestal nog iets meer aan de hand.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.