Home

Achtergrond 202 x bekeken

Provincies steken 200 miljoen in klimaatprojecten

De twaalf provincies investeren tot 2011 minstens 200 miljoen euro in klimaat- en energieprojecten.

Zij willen op deze manier bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die het Rijk voor 2020 heeft gesteld. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) ondertekende vandaag in Den Haag samen met gedeputeerde Erik van Heijningen van de provincie Zuid-Holland een akkoord hiertoe.

De provincies zijn verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO). Door samen aan klimaatprojecten te werken, willen zij klimaat- en energieprojecten sneller uitvoeren en kennis over nieuwe technologieën delen.

Voorbeelden van klimaatprojecten die de provincie Zuid-Holland momenteel uitvoert zijn het verwarmen van kassen met aardwarmte en het verwarmen van woningen (in Scheveningen) met water uit de zee.

Een voorbeeld van een klimaatproject waarin Noord-Holland een grote rol speelt is Texel Duurzaam. Texel heeft samen met de Friese Waddeneilanden een manifest ondertekend waarin de eilanden verklaren in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie- en watervoorziening.

Het ’klimaat- en energieakkoord’ mag niet vrijblijvend zijn, vinden de provincies. Zij willen de doelstellingen die zij hebben afgesproken laten gelden op een heel breed terrein. Bijvoorbeeld bij stimuleren van duurzame brandstoffen bij het gunnen van concessies voor het openbaar vervoer en het inrichten van Nederland op zo’n manier dat meer burgers dichterbij openbaar vervoer wonen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.