Home

Achtergrond 252 x bekeken 4 reacties

'Productie afstemmen bij schaalvergroting'

Schaalvergroting in de glastuinbouw moet meer worden afgestemd op de marktvraag.

Dat stelt directeur Philip Smits van The Greenery in een verklaring. De schaalvergroting leidt volgens hem nu teveel tot marktverstoringen. Ook zijn aanbods- en vraagprognoses steeds onzekerder.

De afzetorganisatie gaf de verklaring af in reactie op het rapport van het landbouweconomisch instituut LEI over marges. Volgens Smits is ongestuurde schaalvergroting marktverstorend. Deze moet steeds op basis van een optimale afstemming van de productie op de marktvraag gebeuren. "Deze afstemming houdt rekening met kwaliteit, variëteiten, voedselveiligheid, duurzaamheid en volume", stelt de directeur in de verklaring.

De verklaring is niet gericht tegen snelgroeiende partijen als FresQ, licht een woordvoerder van de afzetorganisatie toe. Leden van de aangesloten telersverenigingen van FresQ laten al lang een forse groei van de bedrijven en arealen zien. De druk op de rendementen in de glastuinbouw zijn deels toe te schrijven aan de marktverstoringen in vraag en aanbod, oftewel overaanbod, denkt Smits.

Bovendien signaleert hij dat vraag- en aanbodsprognoses steeds onzekerder worden door de weersomstandigheden en het groeiende aanbod uit andere Europese landen. De afzetorganisatie verklaart zelf ook een andere schaal na te streven.

"Hoewel we marktleider zijn in de meeste productgroepen, zijn we ervan overtuigd dat ook de schaalgrootte van The Greenery moet toenemen om tot een betere prijvorming te komen voor telers en leveranciers", zegt Smits. Schaalvergroting is volgens hem verder nodig om de toekomstige investeringen in marketing en automatisering te bekostigen.

The Greenery doelt daarmee op de lopende samenwerkingsgesprekken met andere partijen. Hierin speelt de afzetorganisatie een actieve leidende rol, stelt de woordvoerder. "We pakken hierin zeker zelf ook initiatieven op", kondigt hij aan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de koekoek

  Ik vraag me nu hardop af of dhr Smits wel de juiste man is om leiding te geven aan een afzetorganisatie als de greenery.
  Onder zijn leiding is het marktaandeel allen maar gedaald.Aan schaalvergroting is niet te ontkomen, we zien het in alle sectoren om ons heen. Ook de kleine producten die in het verleden traditioneel op de wat kleinere bedrijven werden geteeld ,worden nu ondergebracht bij gespecialiseerde bedrijven.
  Het gevolg is een verarming van het assortiment. Produceren wat de markt vraagt is een kreet die te pas en te onpas wordt geroepen. Heer Smits geef dan aan wat de markt vraagt en stuur niet van die lozen kreten de media in .
  Ik en collega telers verwachten van een bestuurder op niveau een vooruitstrevende blik waarvoor de handjes op elkaar gaan
  Het is de hoogste tijd dat er weer een PATER VAN DE ELZEN opstaat

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Ze leren het nooit! Aanbod en vraag prognose?Dat is het zelfde als aan een schaatsenfabrikant vragen of er nog ijs komt.Hmmm,Eens kijken hoe de Rabo nu over schaalvergroting denkt.Iemand nog geld over?Misschien nog iemand voor een leuk investerings project sale en lease back.
  (Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.)

 • no-profile-image

  drs. Jan Bruins

  Smits bevestigt met zijn prietpraat nogmaals, dat The Greenery nog steeds niet weet hoe voor de telers meer uit de markt te halen is. Een van de hoofdoor-zaken van de lage tuindersrendementen ligt namelijk juist in de underdog-positie van de producenten (coöperaties) t.o.v. van de retailorganisaties. Oorzaak: Een volkomen verkeerde markteting-strategie, gebaseerd op zwakte. Daarom is het een denkfout te geloven, dat je jouw positie verbetert door nog meer geld in dezelfde foutieve marktbena-dering te stoppen.
  Visionaire, terzake kundige nieuwe leiders zijn nodig, die kracht putten uit de wetenschap, dat de grote Europese retailers -in tegenstelling tot wat ze beweren- een groot deel van het jaar niet zonder de betrouwbare Nederlandse AGF-handelspartners met hun optimale producten en geavanceerde logistiek kunnen.

 • no-profile-image

  oostlander

  Kan dhr Smits of de auteur van dit stukje misschien toelichten waarom dit niet geldt voor FreshQ. In tegenstelling tot de bewering van Dhr smits dat de greenery moet opschalen om de beste prijs voor zijn telers te realiseren staat dat de Greenery er de laatste jaren ondanks alle groeistuipen totaal niet in geslaagd is een betere prijs voor de telers te realiseren!

Of registreer je om te kunnen reageren.