Home

Achtergrond 226 x bekeken

Prinses Irene boomt in Kamer over natuur

Prinses Irene heeft deze week in de Tweede Kamer een gesprek op uitnodiging van de leden van de commissie LNV.

De Kamerleden zijn onder de indruk van een rede die de prinses vorig jaar uitsprak als voorzitter van het Natuurcollege.

Prinses Irene zei toen dat wij in onze moderne tijd zijn blijven steken in het denken van de 17e eeuwse filosoof René Descartes, die de mens beschouwde als enig wezen op aarde met een ratio.

Volgens prinses Irene bracht hij daarmee een scherpe scheiding aan tussen de mens en de overige natuur en is het van belang die scheiding in ons denken op te heffen: "Als we de natuur buiten ons leggen, schuiven we tevens onze innerlijke natuur opzij.''

Prinses Irene denkt niet in tegenstellingen tussen mensen. "Het is niet zo dat we aan de ene kant mensen hebben die de natuur willen exploiteren en aan de andere kant mensen die de natuur willen redden.''

De mensen denken er zelf verschillend over op verschillende tijdstippen van de week. In het weekeinde genieten we van de natuur door te gaan wandelen of te zeilen, maar door de week vergeten we dat weer en doen we werk dat niet altijd natuurvriendelijk is: "Wij zijn deel-mensen geworden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.