Home

Achtergrond 458 x bekeken

Prijsstijging bij graan en soja stuwt koersen verwerkers

Voor de agribusiness was de afgelopen beursweek vooral wisselvallig. Uiteindelijk had de koers van grondstoffen de grootste impact.

Veertien bedrijven in de AgD-beursindex verloren terrein, terwijl elf bedrijven juist hun koers zagen stijgen. De daling en stijging was in de meeste gevallen relatief klein. De AgD-index eindigde uiteindelijk 1,4 procent in de plus. ADM en Bunge profiteerden van gestegen prijsverwachtingen voor grondstoffen. De bedrijven verwerken en verhandelen vooral agrarische grondstoffen. Hun beurskoers steeg op weekbasis respectievelijk 7,2 en 6,9 procent.

Termijncontracten voor soja eindigden in Chicago bijvoorbeeld op het hoogste niveau sinds 4 maanden. Ook tarwe- en maisnoteringen kregen een stimulans, deels doordat de wisselkoers van de dollar wat ten goede keerde, en anderzijds vanwege getemperde oogstverwachtingen in Argentinië.

De hogere prijzen maken de voerkosten voor de vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Food hoger, en zij zagen hun koers woensdag dan ook dalen met respectievelijk 8,1 en 5,8 procent. Wat bij deze zwaar gefinancierde bedrijven tevens meespeelt, is dat de kredietcrisis met het bijna-faillissement van de Britse RBS Bank weer opspeelt.

Yara won verreweg het meeste terrein: 9,1 procent. Marktcondities zijn volgens Yara sterk verbeterd. De Noorse producent van kunstmest neemt een fabriek van het Italiaanse Ferrara opnieuw in gebruik. In oktober werd de fabriek, die jaarlijks onder meer 600.000 ton ammoniak produceert, stilgelegd vanwege slechte verkopen.

Mechanisatiebedrijven Case New Holland, Agco en John Deere zagen de koers op dinsdag instorten. Case New Holland maakte bekend dat de omzet 9 procent is gedaald en dat een turbulent jaar wordt verwacht. Kerry Group heeft last van vrees voor de Ierse economie en bankensector.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.