Home

Achtergrond

Paprikateler probeert met viskweek kas optimaal te benutten

Paprikateler Stephan Dingemans laat tilapia's te water terwijl Ronald Thoen van VEK Adviesgroep toekijkt.

De 5.800 stuks tilapia kweekt de Zuid-Hollander naast zijn tuin. In totaal 300 kuub water wordt voortdurend rondgepompt en warm gehouden met laagwaardige restwarmte uit de kas. Volgens mede-eigenaar Rop Petit kan het bedrijf de kas in combinatie met de kweek van de tropische vissen meer efficiënt benutten. ”Naast de restwarmte gebruiken we ook het water uit de bakken na ontsmetting in de kas. De CO2 die de vissen produceren vangen we bovendien af en brengen we ook terug in de kas. Hierdoor brengen we de kostprijs van tilapia-teelt omlaag.” De productie begon met 500 kilo maar gaat dit jaar mogelijk naar de 9 ton. Foto Rein Geleijnse

Bieten worden aangevoerd bij de suikerfabriek van Suiker Unie in Dinteloord. Morgen en zondag worden de laatste suikerbieten van dit seizoen aangevoerd. ”In de nacht van zondag op maandag verwerken we de laatste bieten”, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische zaken bij Suiker Unie. ”Het suikergehalte in de bieten komt dit seizoen gemiddeld op 17,22 procent. Dat is goed voor een suikerproductie per hectare van meer dan 12 ton. Dat is een record.” Foto Rein Geleijnse

De Duitse landbouwminister Ilse Aigner bewondert Nederlandse tomaten in het smaakhuis op de voedingsbeurs Grüne Woche in Berlijn. Het is de Nederlandse inzending van AGF Promotie Nederland. Aigner plantte er paprika met haar Nederlandse collega Gerda Verburg. Het smaakhuis is na een rondgang door vier West-Duitse steden nu op de Grüne Woche te bewonderen. Foto ANP

De nieuwe ligboxenstal met oversteeknok van de familie Van der Wijst uit het Brabantse Boerdonk werd gisteren tijdens de open dag zeer goed bezocht. Het gaat om een 4-rijjige ligboxenstal voorzien van twee melkrobots. Met behulp van een beweidingsselectiepoort kunnen de MRIJ-koeien worden beweid. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Foto Twan van Asseldonk

Keurmeester Kees de Lange (midden) beoordeelt de uien die zijn ingezonden voor de uienkeuring die donderdagavond in Zeewolde is gehouden. De Lange geeft tekst en uitleg over de keuring aan een verslaggever en cameraman (rechts) van Omroep Flevoland.
De andere keurmeesters Jaap Simonse, Arie Kootman en Izak Zandee hebben De Lange bijgestaan om de vijf beste inzendingen uit te zoeken. De uien zijn beoordeeld op uniformiteit, vorm, hardheid, huidvastheid, kleur en sortering. Ook kijkt de jury naar de verzorging van de presentatie.
Jan Zandee uit Zeewolde ging met de eer strijken. Hij heeft de beste uien van Zuidelijk Flevoland.
De uienwedstrijd is georganiseerd door de Uienstudieclub in Zeewolde in Flevoland. De keuring is dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. De studieclub wil met de keuring de uienteelt promoten. De club bestaat zo’n zestien jaar en telt 35 leden, 17 deden mee aan de uienwestrijd. Foto Axipress

Een fors aantal leden van het CDA Agrarisch Platform Zuid-Holland heeft gisteren sorteer- en verpakkingsbedrijf Greenpack bezocht. Het Westlandse bedrijf is in 2001 opgericht door twee telers, en kent momenteel vijf aandeelhouders. De installatie, gelegen langs de A20, kwam in 2007 in gebruik. Het bedrijf verpakt circa 40 miljoen tomaten en de oogst van 5 hectare komkommers. De bezoekers, vooral politici maar ook gewone CDA-leden, waren vooral geïnteresseerd in de warmte- en koudeopslag. Foto Milan Rinck

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.