Home

Achtergrond

PZ: meer Nederlandse kaas voor uitvoer

De export van kaas van Nederlandse origine is in de eerste elf maanden van het afgelopen jaar met 1 procent gestegen.

In totaal werd 477.577 ton Nederlandse kaas uitgevoerd. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Productschap Zuivel (PZ) over de export van kaas uit Nederland. Uit de gegevens blijkt dat de exportwaarde van Nederlandse kaas in de eerste elf maanden van het afgelopen jaar is gestegen met 14 procent. Voor de Nederlandse kaas werd 1,98 miljard euro betaald. De gemiddelde opbrengst bedraagt 4.147 euro per ton kaas.

Terwijl er sprake is van een stijging van de export van kaas van Nederlandse oorsprong is de uitvoer van kaas van buitenlandse origine juist afgenomen. Van januari tot en met november is door Nederland ruim 39.000 ton buitenlandse kaas uitgevoerd met een waarde van 146 miljoen euro (gemiddeld ongeveer 3.727 euro per ton). Het uitvoervolume van buitenlandse kaas daalde fors ten opzichte van de eerste elf maanden van 2008.

De bulk van de Nederlandse export, 86 procent, gaat naar andere EU-lidstaten. Duitsland neemt 37 procent af. De uitvoer naar Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden stijgt. Opvallend is de stijging van de uitvoer naar Zweden, die met een kwart toenam tot 13.656 ton.

Terwijl de export binnen de EU toenam, daalde de export naar landen buiten de EU. Zowel in euro’s als in kilo’s daalde de export naar de zogenoemde derde landen. In totaal ging 73.634 ton naar deze landen, met een waarde van ruim 317 miljoen euro.

De Russen namen 9 procent minder kaas af, maar ze betaalden wel fors meer. De gemiddelde kiloprijs van een naar Rusland uitgevoerde kaas bedraagt € 4,23. Dat is meer dan 11 cent boven de gemiddelde prijs van alle uitgevoerde kaas.

Amerikanen betalen het meest voor Nederlandse kaas: ruim € 4,71 per kilo. Mexicanen nemen de goedkoopste kaas af: € 3,31 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.