Home

Achtergrond 2 reacties

PPE: sector verbijsterd over veldproef vogelpest

De pluimveesector is verbijsterd over het onderzoek naar de verspreiding van vogelpest via trekvogels.

Productschapsvoorzitter Jos Ramekers heeft minister Ab Klink van volksgezondheid in december tevergeefs verzocht om stappen te ondernemen. Dat blijkt uit een brief van Ramekers aan de minister, die toestemming gaf voor het onderzoek, dat inmiddels van start is gegaan. Bij het onderzoek van het Nederlandse Instituut voor Ecologie en de Erasmus Universiteit zijn zwanen besmet met een laag-pathogeen vogelpestvirus om zo de verspreiding ervan te volgen.

Volgens Ramekers bestaan hierover grote zorgen in de sector. "Aviaire influenza virussen staan erom bekend dat ze gemakkelijk kunnen muteren. Het risico dat het in het onderzoek gebruikte virus zal muteren kan naar mening van de sector niet worden uitgesloten."
Ramekers wijst op de grote inspanningen van de sector om uitbraken van vogelpest te voorkomen. "De pluimveehouderij doet er alles aan om het virus buiten de deur te houden en wordt nu geconfronteerd met een overheid die toestemming geeft om opzettelijk AI-virus te verspreiden."

Ramekers stelt dan ook dat het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) op geen enkele wijze wil meefinancieren aan eventuele kosten als gevolg van een besmetting die gerelateerd is aan het verspreide virus. Hij vraagt Klink bovendien in hoeverre de belangen van de pluimveesector zijn afgewogen en hoe de risico-inschatting is gemaakt.

Onderzoekers hechten veel belang aan de proef omdat dit volgens hen de enige manier is om uit te vinden of het virus inderdaad via trekvogels verspreid kan worden. Hierop zijn veel maatregelen, zoals de ophokplicht, gebaseerd. Bovendien gaat het volgens de wetenschappers om een laagpathogeen virus dat van nature in wilde vogels voorkomt en geen gevaar voor pluimvee vormt. "Het gaat om een H4-virus, daar gaat inderdaad geen kip van dood", zegt het PPE. "Je weet echter niet hoe het zich in de natuur gedraagt en daarom is er reden tot zorg."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dirk

    De overheid zou graag hebben dat de sector verdwijnt.Dat lukt ze steeds niet via mestwetjes,ammoniakonzin,fijnstof etc.,dus dan grover geschut: de pest erin jagen zodat ze vanzelf moeten stoppen.Nu hoor je Thieme en consorten niet hoe zielig dat voor de zwanen is,laat staan de criminelen die tegen dierproeven zijn!!!!!!!!!!!

  • no-profile-image

    leo

    nou dat voelde ik nu ook toen ik de heffings tarieven 2009 in de brievenbus vond 2 weken geleden echt verbijsterend

Of registreer je om te kunnen reageren.