Home

Achtergrond 283 x bekeken

Overleg over aanvragen aardwarmte

Gemeenten, provincies en tuinbouw gaan praten over toekenning van vergunningen voor aardwarmte.

Bij het ministerie van Economische Zaken zijn 25 aanvragen ingediend, waarvan enkele concurrerende aanvragen tussen gemeenten en telers. Het departement verwacht daardoor mogelijk aanvragen te moeten afwijzen.

TNO doet onderzoek naar mogelijke voordelen van plannen en het afstemmen van vergunningen voor aardwarmteboring. Volgens het ministerie hebben 25 tuinbouwbedrijven en vijf gemeenten een aanvraag ingediend voor boring. Deze zijn niet op elkaar afgestemd.

Partijen hebben tot drie maanden na publicatie in de Staatscourant van boorvergunningsaanvragen tijd om alternatieve aanvragen in te dienen. Zo is bijvoorbeeld in Westland de situatie ontstaan dat tuinders naast de gemeente aanspraak maken op de rechten. Dat geldt voor meerdere gemeentes, zegt consultant Victor van Heekeren.

Het ministerie wijst de vergunning niet toe op basis van volgorde, maar kijkt ook naar de kredietwaardigheid. De discussie over toekenning van individuele of collectieve aanvragen loopt daardoor op, stelt Van Heekeren. Het is een van de redenen voor het opstarten van een bestuurlijk overleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.