Home

Achtergrond 271 x bekeken

Opnieuw vogelpest in Cloppenburg

Opnieuw is een kalkoenbedrijf in de regio Cloppenburg besmet bevonden met laagpathogene vogelpest (H5N3).

Dat heeft het regiobestuur bekend gemaakt. Het betreft een bedrijf in het beperkingsgbied Friesoythe-Ikenbrügge waar 15.000 vleeskalkoenen werden gehouden. Ook een contactbedrijf in de buurt waar nog eens 15.000 kalkoenen werden gehouden is preventief geruimd. Het aantal besmette bedrijven staat nu op 31 en het aantal kalkoenen dat is gedood bedraagt 560.000.

Uit een rapportage van de deelstaat Nedersaksen aan de Europese commissie blijkt dat in het beperkingsgebied Bösel-Garrel 207 pluimveebedrijven zitten met 1,1 miljoen dieren, waarvan 500.000 kalkoenen. Het beperkingsgebied Friesoythe-Ikenbrügge telt 39 pluimveebedrijven met 240.000 stuks pluimvee, waarvan 100.000 kalkoenen.

Volgens informatie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) zouden veel van de besmette bedrijven tot één integratie horen, waarbij verschillende bedrijven worden verzorgd door één bedrijfsleider met één machinepark.

Nederlandse kalkoenhouders maken zich zorgen om de situatie in de regio Cloppenburg. Dat zegt voorzitter Theo Coumans van de kring kalkoenhouders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). "Het is zorgelijk dat het zo lang duurt voor de Duitsers het probleem onder controle hebben."

In de regio Cloppenburg zit 70 tot 80 procent van de slachtcapaciteit voor kalkoenen in Duitsland. Ook de Nederlandse kalkoenen worden daar geslacht, evenals de Deense. "Wij kunnen vooralsnog niet veel meer doen dan er bij onze afnemers en vervoerders op aandringen dat ze voorzichtig zijn en de hygiëne in acht nemen. We hebben geen invloed op de Duitse bestrijdingsmethoden en we moeten er maar van uit gaan dat ze het goed doen." Coumans wijst er op dat naarmate de problemen langer duren er steeds een kans aanwezig blijft dat er ongelukken gebeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.