Home

Achtergrond 165 x bekeken

Open over bruinrot

In Friesland is eind december bruinrot in een partij pootgoed ontdekt.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft dat vandaag aan deze krant bevestigd. De dienst noemt de ontdekking een incident en ziet geen aanleiding zelf publiekelijk gewag te maken van deze quarantaineziekte.

Dat is raar, ook al denkt de handel er ook zo over. Het enige wat betrokken instanties eigenlijk kwijt willen, is dat de ontdekking bewijst dat de aanpak goed is. Het klopt dat sinds de bestrijding van bruin- en ringrot in 2003 is aangescherpt, het aantal besmettingen jaarlijks gering is. Maar waarom incidentele gevallen het liefst niet aan de buitenwereld worden meegedeeld, is duister en gewoon onverstandig te noemen. Wees open en wek niet de indruk iets te verbergen te hebben.

Neem een voorbeeld aan de dierlijke sectoren, die zich opener opstellen. Natuurlijk laten besmettelijke plantaardige- en veeziekten zich slecht vergelijken, maar de ernst van bruinrot mag ook niet worden onderschat. De oogst wordt vernietigd, het perceel is jaren verboden teeltterrein. Zeker als onduidelijk is hoe de bacterie op een bedrijf komt, is voorzichtigheid vereist. Het helpt als mensen dat weten, en niet direct angst - handel! - regeert. Angst is een slechte raadgever.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.