Home

Achtergrond 3 reacties

Ook telersverenigingen voor aardappelen in Zuiden

Aardappeltelers in West-Brabant richten een telersvereniging op.

Ook telers in Zeeuws-Vlaanderen starten een vereniging met als doel het aardappelaanbod te beperken. Het initiatief voor de oprichting van de verenigingen is genomen naar aanleiding van bijeenkomsten van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) . Eind vorig jaar is de United Potato Growers Flevoland opgericht.

Per vereniging hebben zich enkele tientallen aardappeltelers aangemeld op de bijeenkomsten, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Veel telers horen op de vergadering voor het eerst van de initiatieven voor de telersverenigingen. Die willen zich eerst daarin verdiepen voor ze zich aansluiten."

Volgens de kartelwetgeving mogen producenten geen afspraken maken als ze samen meer dan 5 procent van de markt bedienen. Daarom pakt de NAV dit niet landelijk op, maar helpt met de oprichting van regionale telersverenigingen die op basis van marktinformatie zelf bepalen hoeveel aardappelen ze telen.

De NAV heeft uitgerekend dat het areaal 10 procent moet krimpen om een betere prijs te realiseren. De NAV probeert ook andere landen enthousiast te krijgen voor telersverenigingen, zegt Van der Heide. "We hebben contact met de boerenbonden ABS in België en de FWA in Wallonië. In Noord-Frankrijk probeert telersvereniging Gappi ook regionale verenigingen van de grond te krijgen. Gappi is goed voor een productie van 650.000 ton."

In Groot-Brittannië hield agrarisch adviesbureau Brown & Co onlangs een pleidooi voor een krimp van het Britse aardappelareaal. Directeur Charles Whitaker zei eind vorig jaar op een conferentie in Cambridge dat een krimp van 10 procent nodig is om de markt te ontlasten. "Dat is hard nodig want door de gestegen kosten zijn de verdiensten marginaal voor de telers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  kom op met die reacties!
  collega`s die niet op de bijeenkomst waren, waarom waren jullie er niet? Wat vinden jullie ervan of weten jullie iets beters?

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  niet onder € 0,10 af land bedoel ik

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Minder = Meer !!! Wat hebben wij er aan om de markt te overvoeren ? De frites industrie is maar wat blij met onze overtonnen. Ik ben van mening dat alleen al het initiatief om boeren te verenigen, de frites industrie tot nadenken zet (want dat willen ze niet).
  Teken alsjeblieft toch geen contracten onder € 0,10. Laat die contractanten maar eens terug komen. Niet te snel die krabbel zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.