Home

Achtergrond

Ook Duitsland voelt gevolgen gasconflict

De gasruzie tussen het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en Oekraïne raakt ook de gastoevoer naar Duitsland.

Het Duitse energiebedrijf E.ON Ruhrgas meldde vandaag dat de toevoer van Russisch aardgas sinds het begin van de dag sterk is afgenomen. EU-landen bespreken vrijdag eventuele noodmaatregelen voor landen die zijn verstoken van Russisch gas.

De belangrijkste Duitse gasimporteur verwacht dat de toevoer van gas via Oekraïne later op de dag volledig stilvalt. Het bedrijf gaf aan dat het zijn klanten voorlopig nog van voldoende gas kan voorzien, maar dat een voortdurende blokkade tot problemen kan leiden.

Ook het gasbedrijf Wingas, een samenwerkingsverband van het Duitse chemieconcern BASF en Gazprom, gaf dinsdag aan minder Russisch gas te ontvangen. Volgens Wingas zullen de gevolgen hiervan vooral merkbaar zijn op de Oostenrijkse markt. De levering aan Duitse klanten zou nog volledig zeker zijn.

Duitsland importeert 37 procent van zijn gas uit Rusland. Het land is voor de levering echter niet alleen afhankelijk van pijpleidingen die door Oekraïne lopen, een groot deel van het Russische gas bereikt Duitsland via Wit-Rusland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.