Home

Achtergrond 213 x bekeken

Ondiep slapen vermindert leervermogen

Het vermogen om nieuwe dingen te leren heeft sterk te lijden van een zeer lichte verstoring van de slaap.

Dat hebben onderzoekers van het VU medisch centrum en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen ontdekt.

De resultaten van het onderzoek hebben betrekking op mensen wier slaap wordt verstoord door bijvoorbeeld een lawaaiige omgeving, stress of een door zwaarlijvigheid veroorzaakte apneu (tijdelijke ademstilstand). Het lagere leervermogen heeft niets te maken met korter slapen. Het is ene gevolg van het feit dat de langzame hersengolven, die kenmerkend zijn voor de diepe slaap, worden onderdrukt. Een gezonde nachtrust blijkt essentieel voor het vermogen om nieuwe dingen te leren.

De resultaten van het onderzoek zijn maandag verschenen op de website van het wetenschappelijke tijdschift Nature Neuroscience.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.