Home

Achtergrond 236 x bekeken

Onderzoek naar prijsverschil middelen in EU

Een collectief van fruittelers en akkerbouwers gaat onderzoek doen naar de prijsverschillen van gewasbeschermingsmiddelen binnen de Europese Unie. Dat bevestigen bronnen binnen LTO en de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO).

De groep, die uit vier tot vijf telers zou bestaan, gaat onderzoeken of en in welke mate er sprake is van concurrentievervalsing. Verder willen de telers inzicht verkrijgen in de prijsvorming van gewasbeschermingsmiddelen. De groep verwacht over een half jaar met resultaten te komen.

Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO) bevestigt dat prijzen van gewasbeschermingsmiddelen in diverse EU-landen verschillen. "Wij zijn één van de duurste landen van de EU. Voor sommige middelen betalen we hier bijna twee keer zoveel als in een ander EU-land. De vraag is of dat gerechtvaardigd is", stelt Van Haarlem.

Volgens Van Haarlem bepalen fabrikanten de prijs. "En wij moeten dat er wel voor betalen. We zijn als het ware gevangen tussen de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de middelen." Nederland pretendeert volgens Van Haarlem een gidsland te zijn op het gebied van gewasbescherming. Daar schuilt volgens hem een van de oorzaken van de prijsverschillen achter. "We willen het schoonste van het schoonste product."

Maar dat heeft volgens hem wel tot gevolg dat Nederland zich ongunstig heeft gepositioneerd in de markt. "Daar betalen we de prijs voor", concludeert hij. Middelenfabrikanten zijn bereid om aanvullend onderzoek te doen naar een middel, maar berekenen dat wel door.
Volgens Van Haarlem moet de teler die extra kosten terugverdienen in de markt, maar dat is, zeker gezien de recessie, moeilijk, zo constateert hij. "De kosten voor het schoonste product komt dus op rekening van de ondernemer, terwijl het de burger is die daarop aandringt."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.