Home

Achtergrond

Olieprijs afgelopen jaar beweeglijker dan ooit

Afgelopen jaar was de olieprijs beweeglijker dan ooit. Op 4 juli tikte de prijs van Noordzee-olie de 147 dollar per vat van 159 liter aan.

Analisten vreesden openlijk dat na de magische grens van 100 dollar ook de 200 dollar geslecht zou worden. Rapporten die anders uitwezen, zoals het rapport van de grondstoffenafdeling van ABN Amro, werden niet zelden weggehoond als naïef.

De stijging zette echter niet door. Sterker: voor het eerst sinds 2001 daalde de olieprijs op jaarbasis. Dat de trend niet doorzette was vooral te danken aan de algemene economische malaise. Die malaise werd eerder verantwoordelijk gehouden voor dure olie: beleggers zouden vanwege lage rendementen op de aandelenmarkten vluchten in grondstoffen.

Voor dit jaar rekenen de meeste analisten op een prijs van tegen de 70 dollar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.