Home

Achtergrond

Oekraïne geeft blokkade Russisch gas toe

Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz heeft vandaag toegegeven de doorstroom van Russisch gas te blokkeren.

Dat gebeurt als gevolg van de "ondraaglijke voorwaarden voor de doorvoer'', die de Russische gasgigant Gazprom Oekraïne heeft gesteld, aldus een woordvoerder van Naftogaz.

Dinsdagochtend hervatte Rusland de leveranties van gas via Oekraïense pijpleidingen aan Europa, maar Europese waarnemers constateerden dat er heel weinig gas door de leidingen stroomde. Rusland beschuldigde daarop Oekraïne de doorvoer opnieuw te blokkeren.

"In deze omstandigheden kunnen wij de doorvoer van gas niet uitvoeren'', zo liet vice-voorzitter Aleksander Medvedev van Gazprom dinsdagmiddag weten. "Wij hebben de Europese Commissie laten weten dat wij nu geen kans zien om gas te leveren. Oekraïne heeft de route voor transit niet opengesteld, maar ons op cynische wijze gemeld dat het gastransportsysteem is omgeleid voor binnenlandse consumptie'', aldus Gazprom.

De ontwikkelingen wijzen er op dat de overeenkomst die Rusland en Oekraïne maandag onder toeziend oog van de Europese Commissie sloten nu al verbroken is. Rusland draaide op 1 januari de gaskraan naar Oekraïne dicht omdat het een conflict had met Kiev over de gasprijs en vermeende achterstallige betalingen. Verschillende Europese landen ontvangen daardoor sindsdien minder of geen Russisch gas. Dinsdag zou Moskou de toevoer van gas naar Europa weer starten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.