Home

Achtergrond

Obama maakt einde aan ruwe ondervragingen

De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft een einde gemaakt aan "ruwe'' ondervragingsmethodes door Amerikaanse instanties.

Hij ondertekende donderdag een decreet dat dergelijke technieken bij de ondervraging van terreurverdachten verbiedt. Obama wil dat ondervragers voortaan internationale verdragen naleven. Hij had eerder al gezegd dat onder zijn regering niet zal worden gefolterd. Hij noemde bijvoorbeeld waterboarding (gesimuleerd verdrinken) een vorm van marteling. Agenten van de geheime dienst CIA gebruikten waterboarding in 2003 bij terreurverdachten in het gevangenenkamp Guantanamo Bay.

De regering-Bush keurde waterboarding goed in de zogeheten oorlog tegen terreur. Bush beschouwde waterboarding niet als een vorm van marteling, maar als een hardhandige ondervraging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.