Home

Achtergrond 172 x bekeken

'Obama beveelt sluiting Guantanamo snel'

Barack Obama gaat waarschijnlijk al tijdens zijn eerste week in het Witte Huis bevelen dat Guantanamo Bay wordt gesloten.

Dit heeft een naaste medewerker van de toekomstige Amerikaanse president maandag gezegd. Obama had de sluiting van het alom verguisde kamp voor terreurverdachten in een Amerikaanse basis op Cuba tijdens de verkiezingscampagne beloofd.

Ondanks het ophanden zijnde presidentiële bevel kan Guantanamo Bay waarschijnlijk niet meteen worden gesloten. Van sommige gedetineerden is onduidelijk waar zij naartoe moeten. In hun land van herkomst zouden zij gemarteld kunnen worden.

Het aantal hongerstakers in Guantanamo Bay is ondertussen plotseling snel gestegen, van 34 afgelopen vrijdag naar 42 maandag. 31 van hen wordt tegen hun wil kunstmatige voeding toegediend. Dit heeft een woordvoerder van het kamp laten weten. Hongerstaking wordt al jaren ingezet als een van de weinige vormen van protest waarover de gedetineerden beschikken.

Momenteel zitten nog zo'n 250 mensen vast in het kamp waar op 11 januari 2002 de eerste terreurverdachten arriveerden. Slechts circa twintig van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld; de anderen zijn nooit aangeklaagd voor enig misdrijf. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had Obama vorige week gevraagd een datum te noemen voor de sluiting van Guantanamo Bay.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.