Home

Achtergrond

Nuon kiest op 'heel korte termijn' partner

Na Essent staat ook het samengaan van energiebedrijf Nuon met een buitenlandse partij voor de deur.

Van de tien partijen die het bedrijf had uitgenodigd om een bod uit te brengen, is inmiddels nog een 'shortlist' over. Nuon hoopt op "relatief heel korte termijn'' met de uiteindelijke keuze naar buiten te komen.

Dat stelde grootaandeelhouder de provincie Gelderland, die 44,4 procent van de aandelen Nuon in handen heeft, vandaag. Nuon was nog niet bereikbaar voor commentaar. In juni vorig jaar meldde Nuon binnen ongeveer een half jaar exclusieve gesprekken met een partij te willen voeren.

Een overname van Nuon zal in een ander vat gegoten worden dan de overname van branchegenoot Essent door het Duitse RWE. "Essent stond in een keer voor honderd procent te koop'', aldus Willem Pardijs, beleidsmedewerker bij de provincie Gelderland. "Bij Nuon praten we over een minderheidsprivatisering, met het perspectief op een meerderheidsbelang.''

Dit houdt in dat een geïnteresseerde partij in beginsel genoegen zal moeten nemen met een belang in de commerciële activiteiten van Nuon dat kleiner is dan 50 procent. In fases kan dit belang uitgroeien tot een meerderheidsbelang. "Daar staat tegenover dat de partner vanaf dag één wel controlerende zeggenschap krijgt'', aldus Pardijs.

De aandeelhouders van Nuon, naast Gelderland onder meer ook de gemeente Amsterdam, en de provincies Friesland en Noord-Holland, zullen volgens Pardijs vervolgens allemaal in een aantal stappen het schip verlaten.

Na het mislukken van een fusiepoging met Essent liet Nuon vorig jaar weten in het buitenland een partner te zoeken die het bedrijf kan helpen met zijn ambities op onder meer het gebied van gas en duurzaamheid. In het kader van de investeringsplannen van Nuon in de nabije toekomst is een partij met de nodige financiële slagkracht en investeringsbereidheid gewenst.

In het verleden noemde Nuon landen rondom de Noordzee als mogelijke alliantiepartners. Namen als het Noorse Statkraft, het Deense Dong, het Zweedse Vattenfall en het Britse Centrica vielen toen in de media. Eon Duitsland heeft onlangs laten weten niet meer geïnteresseerd te zijn in een partnerschap met Nuon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.