Home

Achtergrond 164 x bekeken

Noord-Ierse boeren naar rechter om dioxineschade

Acht Noord-Ierse rundveehouders eisen via de rechter een vergoeding voor geruimde dieren. De dieren hebben met dioxine vervuild voer gegeten.

De regering in Belfast betaalt wel de transport- en verwerkingskosten voor de veehouders, maar wil tot nu toe niets weten van een schadevergoeding.

De acht boeren hebben met dioxine vervuild voer van een recyclebedrijf in de Ierse republiek gebruikt. De vondst van de dioxinevervuiling leidde vorige maand tot het terugroepen van alle varkensvlees in Ierland en van Iers varkensvlees in veel andere landen.

Boeren in Ierland krijgen compensatie uit een fonds van 180 miljoen euro, maar dat geldt niet voor hun collega’s in het Britse Noord-Ierland.

Volgens hun advocaat moeten de boeren hun bedrijf opgeven als de schade niet wordt vergoed. Het regionale ministerie voor landbouw stelt echter dat sprake is van een vrijwillige ruiming.

De overheid heeft verboden dat vlees van de betrokken bedrijven voor menselijke consumptie wordt verwerkt, maar of de dieren dan ook geruimd moeten worden is een beslissing voor de boeren zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.