Home

Achtergrond 506 x bekeken 39 reacties

Nieuwe wet geeft boer ongekende rompslomp

Beschadiging van kabels en leidingen in de grond komt vaak voor.

Daarom moet elke grondeigenaar zich bij het kadaster melden voordat de grond bewerkt wordt.

Boeren hebben er weer een administratieve verplichting bij. Wie dacht zonder papierenrompslomp gewoon te kunnen gaan ploegen, cultiveren of diepwoelen, heeft het mis. Grondeigenaren zijn sinds 1 oktober 2008 verplicht alle grondbewerkingen te melden bij het kadaster, want sindsdien geldt de Wet Informatieuitwisseling Ondergrondse Netten (Wion).

Deze wet heeft tot doel betere bescherming van kabels en leidingen in de grond. Niemand, of misschien een enkeling, is op de hoogte van deze 'Grondroerdersregeling'. Toch is de impact ervan voor grondeigenaren enorm. Het kost extra geld, extra administratieve handelingen en extra werk. De Wion geldt ook voor tuinders die onder het glas de grond in gaan.

De sancties bij overtreding van de Wion liegen er niet om en bedraagt maximaal tot € 100.000 of € 450.000, afhankelijk van de overtreding. Het Agentschap Telecom (AT) is verantwoordelijk voor de controle. Er zijn nog geen boeren beboet, maar het agentschap gaat de boer op om te zien of ze zich hebben gemeld bij het kadaster.

Meer hierover deze week in Boerderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Omdat LTO zelf beweerd, dat zij zoveel voor boeren doen tegen
  overheidsbemoeiens met het platteland.
  Zij moeten nieuwe wetgeving voor hun klanten in de gaten houden, daar zijn ze als belangbehartigers voor ingehuurd, dit is toch typsch een voorbeeld van algemeen belang. Ze hebben zeker even niet goed opgelet.

 • no-profile-image

  farmer

  Als je als geemigreerde boer dit leest, dan kom je toch van het lachen niet meer bij.
  Veel succes in dit overgereguleerde mols-
  hoopje.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Melkveehouder denkt wel na. Zal dat bevestigen met een voorbeeld. Neem mijn situatie als voorbeeld. In 1932 stuk spoorlijn opgedoekt en omgezet in grasland. Mijn vader, 1930 geboren, weet zeker dat daar geen kabel is. Om dan voor ieder grondbewerken toestemming te vragen is dus wel degelijk belachelijk. lto heeft weer geblunderd door voor verlengstuk van de graaiende overheid op te treden ipv belangenvertegenwoordiger, waarvoor we ze hebben ingeschakeld.

 • no-profile-image

  grondroerder

  Fijn, elke melding is weer 24 euro en een hoop administratie erbij!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Die slapen nog steeds.

 • no-profile-image

  Hans

  Ze weten zelf maar amper waar leidingen liggen en dan zulke maat regels nemen kan niet. Als je gaat graven op stukken waarvan je niet weet waar leidingen zitten, is het altijd verstandig om een klik melding te doen. Maar voor normale grond bewerkingen, kom nou. Er werd laatst een kabel in de grond gelegd op prive eigendom, dit over een lengte van ongeveer 200 meter. Dit zonder dat de eigenaar op de hoogte was gesteld. Toen hij er achter kwam heeft hij zeer netjes verzocht om dit zakelijk netjes te regelen. Ik hoorde laatst dat na een paar telefoon gesprekken nog niet gereageerd is! Hij vertelde mij dat hij er over dacht dit maar bij RADAR door te geven. Men is verplicht om zaken goed te regelen. En zeker op andermans grond. Als je dit leest, wie moet gecontroleerd worden, de overheid of de grond eigenaren?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zou het niet zo moeten zijn, dat diegene die kabels door andermansgrond leggen hem op een zodanige diepte leggen dat die met normale grondbewerkingen nooit geraakt kan worden. Het lijkt een beetje de omgekeerde wereld. Volgens mij is het niet meer dan logisch dat de kabellegger er voor moet zorgen dat die kabel een normale bedrijfsvoering van een ander in gevaar kan brengen. Zij moeten er tevens voor waken dat de kabel op de juiste diepte blijft liggen. Maar ik zal wel van een andere planeet komen als ik zo denk.

 • no-profile-image

  Joris vd Vlerk

  Wat is dit nou weer voor kansloos gezeik!!!

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Een jaar geleden werd met veel bombarie aangekondigd dat er een flinke inperking van het aantal regeltjes en wetten op komst was. "Forget it" Met de huidige gigantische ambtenaren overschotten komen er enkel maar regels bij. Persoonlijk vind ik dit een goed kabinet maar het "spul" er onder heeft van toeten nog blazen verstand
  Ongelovelijk zeg........

 • no-profile-image

  .

  Nadenker denkt na, maar heeft geen boerenverstand. Wat melkveehouder zegt getuigt daar wel van. Hopelijk hebben we nog genoeg van zulke mensen op onze planeet, want dat is blijkbaar hard nodig.

 • no-profile-image

  jol

  jongens niet moeilijk doen.
  dagelijks verschillende percelen bij kadaster doorgeven. Doe dit een half jaar en het kadaster vervloekt ons of de wet. succes

 • no-profile-image

  Gewoon Boer

  Ja Jan en van LTO hoor ik helemaal niks!

 • no-profile-image

  pete

  Doe het andersom, ipv zo min mogelijk te melden, zoveel mogelijk melden, het kadaster bedelven onder meldingen tot ze er ziek van zijn.

 • no-profile-image

  koetje

  Waarom maken ze niet gewoon een website waarop je kunt inloggen en er vervolgens een kaart vanaf kunt halen waarop de kabels zijn vermeld, bij dienst regelingen weten ze tot op vierkante cm welke grond bij je bedrijf hoort..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Karel, een stukje uit binnenlands bestuur.
  Het lijkt erop dat het CDA in dit verhaal een (bedenkelijke?) rol speelt. De minister van V&W is een CDA'er, en ook de opmerking dat een CDA visie geen kamerbrede visie is stemt tot nadenken.
  Citaat; "Overleg mislukt
  In de brief wijst LTO erop dat een ingestelde commissie voor visieontwikkeling op kostentoedeling met alleen CDA’ers niet kamerbreed is. Ook vindt de organisatie een ambtelijke evaluatie- en adviescommissie volstrekt onvoldoende en wijst zij erop dat staatssecretaris Huizinga wel degelijk een evaluatie van de kostentoedeling wil. De Unie zegt dat Verkeer & Waterstaat geen actie onderneemt. LTO wijst er tot slot op dat een overleg tussen de organisaties is mislukt en een volgend overleg door de Unie eenzijdig is afgeblazen."

 • no-profile-image

  Terra-agribusiness

  Klic-online werkt vandaag weer eens niet.
  Web-site wordt aangepast voor aanmelding derogatie.
  Mail maar naar info@terra-agribusiness.nl ipv deze site. Bellen kan ook. Vorst zit nog in de grond we zitten dus bijna allemaal op kantoor.
  Klic melding zelf stelt niet vel voor als je het een paar keer gedaan hebt

 • no-profile-image

  Usmie

  Als wij als boeren aan zo'n idiote verplichte regeling meewerken ZIJN WIJ GEEN KNIP VOOR DE NEUS WAARD!!!!! Je laat jezelf verdorie toch niet voor de gek houden? Denk eens even goed na; waar zijn we in godsnaam mee bezig als we dit toestaan.
  Uiteraard moeten we onze belangenbehartigers (LTO) die tegen deze belachelijke regeling niets ondernomen hebben gewoon "ontslaan". Ze doen hun werk niet goed.
  Maar wat doen wij zelf? Laten wij het maar gewoon gebeuren? Laten we ons (weer) als makke lammetjes naar de slachtbank leiden?
  Mijn advies is dat wij er gewoon met zijn allen niet aan mee moeten werken. Dit is echt te gek voor woorden.
  Ik snap nog wel dat er mensen zijn die dit verzinnen. Ik zal er echter niets van begrijpen als volwassen zelfstandige verstandige ondernemers hier vrijwillig aan meewerken.

 • no-profile-image

  logische nadenker

  hebben de reageerders hier enig idee wat de kosten zijn om zo'n kabel weer te herstellen en wat de gevolgkosten zijn van het kapottrekken van een kabel (bedrijven die niet of minder bereikbaar zijn, e.d.)
  Als de boeren, sorry: agrariërs, beter opgelet hadden in het verleden, dan was deze regeling er niet gekomen. Typisch geval van oorzaak en gevolg....

 • no-profile-image

  Boer

  Een website maken is onmogelijk, omdat ze zelf niet eens precies weten waar de kabels liggen. In het verleden meegemaakt, dat de kabel 12 m. afweek van hun kaarten. Je bent genoodzaakt hem alsnog zelf op te zoeken. Gelukkig liggen er lang niet elk perceel kabels en leidingen, dus veel overtollig werk.

 • no-profile-image

  kees

  waarom heeft niemand van LTO of wat dan ook dit eerder opgemerkt en aan de noodklok getrokken, dit kan toch niet!!

 • no-profile-image

  Jan

  Waarom is het altijd de schuld van LTO???

 • no-profile-image

  ploeger

  Melkveehouder heeft bgelijk!
  Maar wat doen we als grondgebruiker aan de situatie???

 • no-profile-image

  insider Kadaster

  Bij het kadaster hebben ze steeds minder werk, dit is een goede manier van werkverschaffing.

 • no-profile-image

  jan stokkers

  De vakbonden hebben zitten te slapen .

 • no-profile-image

  Terra-agribusiness

  De grap is dat een clic melding in 2008 nog gratis was. Nu hebben we ons omslachtig moeten aanmelden bij clic kadaster en kost deze grap ons ongeveer € 13000,- per jaar.
  De eerste aanvraag van een klant of we een melding voor hem wilden verzorgen kwam ook binnen. Ik weet nog niet goed of ik dit als product !! in de markt moet zetten. Groeten uit Twente

 • no-profile-image

  mol

  Zijn ze nou helemaal gek geworden?
  Hier wordt bijna elke week wel wat in het land gereden met cultivator, ploeg of woelpoot of zo. Dus dat is leuk ja.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gefeliciteerd mensen . Weer een log ambtenaren apparaat er bij . Als wij ergens op het erf gaan graven of palen gaan slaan voor de afrastering op een plek waar een telefoonkabel of een gasleiding loopt bellen we een gratis nummer. Het heet call before you dig(bel voordat je graaft). Binnen 3 dagen komt er iemand van de gas en telefoon maatschappij gratis en voor niets de flaggetjes zetten van waar hun leidingen lopen . Ook kost het geen papierwerk anders dan dat de locator een krabbeltje zet op een papier dat bevestigd dat hij de kabes op jouw locatie heeft opgezocht . Raak je buiten 1.2 meter van de vlag iets dan hoef je de reparatie niet te betalen . Mischien is het systeem van ons te efficient .

 • no-profile-image

  kabeltje

  Omdat LTO een verlengstuk van de overheid is.

 • no-profile-image

  Herman

  Is het al 1 april dan?

 • no-profile-image

  Terra-agribusiness

  Het is niet vrijwillig maar wettelijk verplicht. Tot drie weken geleden stelde een klic- melding niets voor. even een e-mailtje en de informatie werd gratis per post toegezonden. Daarom heeft LTO denk ik geen bezwaar gemaakt. De belachelijk hoge kosten en de omslachtige procedure via het kadaster zijn een probleem. Boeren die eerder een gas of electriciteitskabel kapot hebben getrokken zijn altijd aansprakelijk gesteld maar hebben nooit hoeven te betalen. Alle leidingen moeten beneden 1mtr-nap liggen. Wij zijn hoofdleidingen tegen gekomen op 30 en 40 centimeter.
  Probleem van de ondiepe aanleg wordt bij de grondeigenaar geleg.d. Hier moet de LTO wel op reageren. Groeten Robert ter Horst

 • no-profile-image

  B. Kuiper

  Mag je voor mij ook doen Robert, Het is mij niet gelukt me bij het kadaster aan te melden en ik ga er van uit dat het eenmalig is. Jullie weten mijn percelen wel te liggen dus red oe d'r met.

 • no-profile-image

  xx

  Wat doet LTO dan wel goed?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Logische nadenker gaat erg kort door de bocht . Dat er zo nu en dan een kabel kapot gegraven wordt is absoluut geen reden om een nieuw log ambtenaren apparaat in het leven te roepen . De kosten van die ambtenaren zijn doorgaans vele malen hoger dan de schade die ze voorkomen . En omdat ze erg langzaam werken moet je het stuk grond dat je gaat bewerken minstens 3 jaar van tevoren aanmelden . Dat is gewoon gekkenwerk . Wat is er mis met de methode die ik hieronder heb beschreven . Het is simpel , het is snel , het kost geen donder , en het werkt .

 • no-profile-image

  r.v.

  LTO was er niet eens bij met het hele plan.

  het slaat in mijn ogen ook nergens op. er word normaalgesproken toch geen kabel dwars door een weiland gelegt. en mocht het wel het geval zijn dan zit je toch veel dieper als op dieptes van 30 cm (maximale ploegdiepte)

  bij ons is eind jaren 80 alle grond gediepploegt tot 1.2 meter diep. er is toen geen enkele kabel of leiding gevonden in de grond. en dan zou je nu er inene een bepaalde leiding erin hebben????

  we zullen wel zien wat we doen.

 • no-profile-image

  P de Jonge

  Volgens mij heb ik begrepen dat Agrariers en particulieren slecht éénmalig een graafmelding hoeven te doen. Dit omdat grondbewerking een jaarlijks terug kerend feit is en de agrarier zelf wel weet of er iets bij hem in de grond veranderd is. Echter als er een bewerking dieper dan 50 cm oplaats gaat vinden ( bv drainage, diepwoelen ) dan moet er wel weer een klik melding gedaan worden!

 • no-profile-image

  drentse boer

  zijn ze helemaal van de pot gerukt!!!alle boeren weten van zich zelf wel of er kabels of iets dergelijks in hun grond liggen en gaan daar huus niet zo diep zodat ze het kapot trekken!op de meeste gronden zit er niks in de grond dan is het toch van de zotte dat daar nog notabene nog een ontheffing voor moet worden gevraagd ,dat gaat dan wel mooi in de papieren lopen!!!

 • no-profile-image

  henk van Kraats

  1. Niemand laat dus meer leidingen in z'n land toe.
  2. Oproep tot burgelijke ongehoorzaamheid, altijd weigeren mee te werken aan melden.
  3. Goede 1 april grap (te vroeg).

 • no-profile-image

  J den besten

  Ik ga er van uit dat Terra-Agri dit voordelig doet. Jullie website hapert op landbouw. Voor derogatie ook weer langskomen na 1 feb. Ik bel nog wel.
  J den Besten

 • no-profile-image

  Karel

  Overdrijven is ook een vak. Dat lukt met deze kop perfect.
  Ik kan me echt voorstellen, dat je boos wordt om de nieuwe omslagregeling van de waterschappen. DAT IS PAS ECHT ONBESCHOFT. De boer, die zijn grond verkoopt voor natuurontwikkeling of EHS krijgt flink betaald. De waterschapslasten van deze grond kun je voor 85% door de resterende landbouwgrond gaan betalen.
  En dan ook nog de waterschapslasten van de infrastructuur gronden afwentelen op de landbouw. Door deze nieuwe omslagregeling blijft de landbouw gegarandeerd elk jaar een verhoging van de waterschapslasten krijgen. Bij elke ha natuurontwikkeling en elke nieuwe verkeersweg die gebouwd wordt.
  DAT IS ECHT ONEERLIJK.
  Die grondroerderswet is maar een lachertje daarbij. Hinderlijk dat wel, maar niet overdrijven.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.