Home

Achtergrond

Nieuwe versie LEI-rapport duidt op kleinere margeverschillen groente

Het Landbouweconomisch instituut LEI heeft een nieuwe versie van het rapport Prijsvorming Glastuinbouw uitgebracht.

Hierin is een berekening aangepast waardoor het margeverschil tussen teelt en handel duidelijk kleiner uitvalt. Dat bevestigt onderzoeker Frank Bunte.

Minister Gerda Verburg had de eerste versie onder ogen met de scherpere margeverschillen. "Er zouden nog herberekeningen plaatsvinden voor het rapport de deur uit ging, maar toen had LNV de presentatie al gedaan."

Eén van de onderzoekers heeft de rendementscijfers voor de teelt niet juist verwerkt tot een gewogen gemiddelde. In de nieuwe versie ligt de netto winst voor belasting als onderdeel van de omzet zo’n 4 procentpunt hoger. Het verschil met de handel is daardoor sterk verkleind. Toch is het voor de onderzoekers geen reden om de conclusies van het rapport aan te passen. "De conclusies van het rapport zijn gebaseerd op bewegingen en het rendement van de teelt staat meer onder druk."

Andere rendementsberekeningen - als die voor paprika - blijven wel overeind in de nieuwste versie van het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.