Home

Achtergrond

'Nieuwe steunmaatregelen voor Britse banken'

De Britse regering werkt aan een nieuw pakket steunmaatregelen voor de bankensector. Daarin zou de overheid zich garant willen stellen voor 200 miljard pond sterling (222 miljard euro) aan slechte leningen.

Mogelijk kondigt de Britse minister van Financiën Alistair Darling het plan maandag al aan. Dat meldden Britse media zondag.

In het plan zouden de banken tegen betaling overheidsgaranties krijgen op verliezen op hun meest risicovolle leningen. Door de kredietcrisis zijn banken steeds huiveriger geworden om geld uit te lenen aan consumenten en bedrijven en daar heeft de economie veel last van. De garanties moeten de kredietverlening weer op gang brengen en de recessie in Groot-Brittannië helpen bestrijden.

De Britse premier Gordon Brown liet zondag vanuit Egypte weten dat binnen een tot twee dagen details van de maatregelen zullen worden bekendgemaak. "Het grootste probleem is om de kredietverlening weer op gang te krijgen'', aldus Brown. Brown is momenteel in Egypte voor gesprekken over de situatie in Gaza.

In oktober pompte de Britse overheid al 37 miljard pond in een aantal banken om hen van extra kapitaal te voorzien. Toch heeft dit het vertrouwen niet kunnen herstellen. Vrijdag gingen de aandelenkoersen van de banken op de beurs in Londen hard onderuit door angst voor verdere verliezen door de financiële crisis.

Zo verloor het aandeel Barclays vrijdag een kwart van zijn beurswaarde en ging Royal Bank of Scotland (RBS) 13 procent omlaag. Lloyds Banking Group, waarvan ook de overgenomen hypotheekbank HBOS deel uitmaakt, verloor bijna 5 procent. RBS is door de kapitaalinjecties inmiddels voor 58 procent in overheidshanden en Lloyds voor 43,4 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.