Home

Achtergrond 1 reactie

Nieuwbouwwijk Zeewolde verwarmd door koeienmest

Een complete nieuwbouwwijk in Zeewolde wordt vanaf vandaag verwarmd door energie uit koeienmest.

De mest wordt geproduceerd en verwerkt op de lokale melkveehouderij Van Beek. Volgens directeur Gijs de Man van Essent Warmte is dit het meest innovatieve mestvergistingsproject in Nederland. "Een nieuwbouwwijk met 3000 woningen wordt voorzien van de groene warmte. Die hoeveelheid huizen is uniek.''

Het biogas dat wordt geproduceerd in de mestvergister wordt via een 5 kilometer lange gasleiding naar de warmtecentrale van de wijk gebracht. Daar wordt met een biogasmotor duurzame elektriciteit opgewekt. De warmte die hierbij vrijkomt gaat via het warmtenet van Essent naar de nieuwbouwwijk.

Het project wordt gesteund door de gemeente Zeewolde, Essent Warmte, stichting Warmtenetwerk en maarschap Van Beek.
Essent Warmte hoopt in de toekomst veel meer wijken op deze manier te verwarmen. Volgend jaar gaat het koeienmestproject van start in een nieuwbouwwijk in Leeuwarden. Daar worden 1500 woningen ermee verwarmd.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    kp boer

    he waarom eccent er bij betrekken
    zij verdienen toch al zat.

Of registreer je om te kunnen reageren.