Home

Achtergrond

Nieuw opbrengstrecord suikerbietencampagne

De suikerbietencampagne van Suiker Unie is afgerond met een gemiddelde van 17,21 procent suiker en een suikeropbrengst van 12,3 ton per hectare.

"Het was een geweldige campagne en een geweldig bietenjaar", reageert directeur agrarische zaken Gert Sikken. Sikken spreekt over een mooie kwaliteit bieten. "Het vorige suikeropbrengstrecord wordt ruimschoots overschreden met bijna 1 ton."

De recordopbrengst heeft meerdere redenen. Een gunstig groeiseizoen zorgde ervoor dat het gewas snel ontwikkelde. "Goede bladziektenbestrijding, oplettendheid bij het rooien, het speelt allemaal mee", zegt Sikken.

Voor de eerste keer draaiden de suikerfabrieken zo lang door. De flinke vorstperiode heeft volgens Sikken voor weinig problemen gezorgd. "Het was wel even spannend hoe dat zou verlopen, maar er is adequaat gereageerd op onze oproep om bieten goed te beschermen."

Sikken is van mening dat de laatleveringspremie de extra gemaakte kosten en gedane arbeid voldoende compenseert. "Vooral voor januari hebben we die premie verhoogd." Vanwege het risico was er weinig belangstelling voor de late levering. "We moeten elke week voldoende bieten hebben. Als het moet, worden leveranciers dan gewoon ingedeeld."

Zaterdag werden de laatste bieten aangevoerd. Zondag zijn de laatste bieten gesneden. De laatste suiker van dit seizoen kwam vandaag uit de fabriek. Hoeveel daarmee is geproduceerd, moet nog worden berekend. De vorige week geleverde suikerbieten hebben een gemiddeld percentage van 16,9 procent suiker. Het tarragehalte kwam ook op 16,9 procent en de winbaarheid bleek 91 punten. Het gemiddelde over de hele campagne 2008/2009 komt hiermee op 17,2 procent suiker bij 15,1 procent tarra en een winbaarheid van 91 punten.

Het hoogste suikergehalte wordt neergezet door bieten van Texel (17,7 procent). Het laagste tarragehalte, 9,6 procent, staat op naam van de regio Graafschap en Achterhoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.