Home

Achtergrond

Negen franjestaarten in De Wieden

Bij de jaarlijkse wintertelling van vleermuizen in de Kop van Overijssel zijn negen franjestaarten ontdekt.

Sinds het begin van de telling in 2004 is niet eerder zo'n groot aantal van deze zeldzame soort aangetroffen.

Boswachter Ronald Messemaker is erg blij met de franjestaarten in natuurgebied De Wieden, tussen Meppel en Vollenhove. Volgens hem toont het aan dat het goed gaat met de populatie. De vleermuissoort staat op de Rode Lijst, is beschermd en wordt in Nederland zelden waargenomen.

De franjestaart is lastig te monitoren, omdat de diertjes erg hoog vliegen en een zacht geluid maken dat de speciale detectie-apparatuur niet oppikt. De negen franjestaarten doen hun winterslaap in een bunker die hiervoor in 1998 speciaal door waterbedrijf Vitens is neergezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.