Home

Achtergrond

Nederlanders zijn tevreden Europeanen

Maar liefst 98 procent van de Nederlanders zegt tevreden te zijn met het dagelijks leven en de financiële situatie.

Daarmee zijn ze de meest tevreden burgers van alle landen van de Europese Unie. Ze zijn wel bezorgd over hun financiële toekomst. Dat blijkt vandaag uit de halfjaarlijkse Eurobarometer van de Europese Commissie.

Tweede op de lijst staat Zweden, gevolgd door Denemarken. De financiële crisis heeft wel effect op de toekomstverwachtingen van de Europeanen, blijkt uit het onderzoek. Vooral over de werkgelegenheid zijn ze minder optimistisch dan bij de vorige peiling van april vorig jaar. Bijna twee op de drie denken dat de economische situatie verslechtert. Bij de vorige Eurobarometer dacht 44 procent dat nog.

De economische situatie heeft de criminaliteit en de gezondheidszorg van de eerste plaats verdrongen op de lijst onderwerpen die de Nederlanders het meest bezig houden. Voor bijna twee op de drie ondervraagden is de economie momenteel het belangrijkste issue.
Nederlanders vinden de bestrijding van criminaliteit, milieubeleid en gezamenlijk buitenlands beleid de belangrijkste taken van de Europese Unie. In de rest van Europa bestaat de top-3 uit energie, criminaliteit en immigratie.

Nederlanders zijn de grootste fan van Europa. Maar liefst 75 procent vindt het lidmaatschap van de Europese Unie een goede zaak. Het Europees gemiddelde is 53 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.