Home

Achtergrond

'Nederlander Eppink Europees lijsttrekker in België'

De Nederlander Derk Jan Eppink wordt lijsttrekker van de Vlaamse partij Lijst Dedecker (LDD) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

Dat meldt het Belgische wekblad Knack vandaag. Het nieuws zou donderdag officieel bekend worden gemaakt. Eppink was niet voor commentaar bereikaar.

Eppink liet vorige week al weten in gesprek te zijn met LDD. Deze rechtsliberale partij werd in 2007 opgericht door voormalig judocoach Jean-Marie Dedecker, die eerder uit onvrede uit de liberale VLD was gestapt. De LDD vaart een een populistische koers, vergelijkbaar met de LPF van Pim Fortuyn en met Trots op Nederland van Rita Verdonk. Ze is volgens een recente peiling inmiddels de derde partij in Vlaanderen.

Eppink werkte eerder als journalist bij NRC Handelsblad en bij De Standaard in België. Later werd hij medewerker van Europees Commissaris Frits Bolkestein. Tegenwoordig schrijft hij columns voor diverse Belgische media.

De Nederlandse nationaliteit van Eppink is geen probleem om lijsttrekker te worden van LDD. Bij Europese verkiezingen mogen EU-ingezetenen zich in elke lidstaat verkiesbaar stellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.