Home

Achtergrond

Nederland wil graag samenwerken met New York

Staatssecretaris Frans Timmermans ziet een glanzende toekomst voor samenwerking tussen New York en Nederland.

Vooral op het vlak van waterhuishouding, toerisme en hightech, kan Amerika veel van Nederland leren. Dat zei Timmermans dinsdag, een dag voor de lancering van New York 400. Dit is een feestjaar ter herdenking van vierhonderd jaar Nederlandse aanwezigheid in New York.
Timmermans deed de uitlatingen tijdens een bezoek aan de stad Albany, de hoofdstad van de staat New York. De staatssecretaris is in Amerika voor de lancering van het jubileumjaar, woensdag, samen met de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

”Vooral op het gebied van water hebben we veel te bieden”, zei Timmermans. ”Kijk maar naar Katrina, daar draagt Nederlandse kennis bij aan het maken van voorzieningen zodat het niet nog een keer kan gebeuren.” De orkaan Katrina verwoestte in 2005 de stad New Orleans. Nederlandse ingenieurs zijn betrokken bij het bouwen van een stormvloedkering.

De Nederlandse delegatie bracht dinsdag onder meer een bezoek aan het staatsarchief in Albany. In het gebouw worden duizenden documenten bewaard die getuigen van de eerste Nederlandse nederzettingen in ’de Nieuwe Wereld’, de voorlopers van steden zoals New York.

”Wat je hier ziet, zijn archieven waar geen equivalent van is”, zei Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief in Den Haag. ”Ze geven inzicht in het functioneren van koloniaal bestuur onder de West-Indische Compagnie.”
Berendse, die speciaal voor de gelegenheid is overgekomen, ’staat te trappelen’ om een samenwerkingsverband met het archief in Albany op te zetten.

Volgens Timmermans, die naast staatssecretaris ook speciale kabinetscoördinator is voor het jubileumjaar, tonen bestuurders in New York grote belangstelling voor Nederlandse expertise.

”Er zijn waarschijnlijk geen twee landen die meer binding hebben op verschillende terreinen dan de Verenigde Staten en Nederland”, zei Timmermans over de vaak onderbelichte gezamenlijke geschiedenis van New York en Nederland. ”Dat biedt een geweldige basis voor zo’n herdenkingsjaar en is de start voor nieuwe samenwerking.”

De delegatie bezocht dinsdag verder nog de gouverneur van New York, David Paterson en de burgemeester van Albany.
Het New York 400 initiatief gaat uit van de Nederlandse en New Yorkse overheden. Van de totale kosten, neemt de Nederlandse Staat iets meer dan 6 miljoen euro voor haar rekening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.