Home

Achtergrond

Nederland kan overname Essent niet tegenhouden

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft nauwelijks bevoegdheden om de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE tegen te houden.

Maar ze ziet daar ook weinig aanleiding toe, bleek vandaag uit een brief die ze stuurde naar de Tweede Kamer.

"Het besluit tot verkoop is primair een aangelegenheid van de aandeelhouders'', aldus Van der Hoeven. Wel wijst ze erop dat de verkoop pas kan doorgaan als ze het zogeheten splitsingsplan heeft goedgekeurd. Dat moet waarborgen dat een levensvatbaar netwerkbedrijf in handen blijft van de aandeelhouders, de provincies en de gemeenten.

Alleen het deel van Essent dat energie produceert en levert wordt verkocht. Er is geen wet die bepaalt dat de verkoop van de aandelen in productie- en leveringsbedrijven op zichzelf goedgekeurd moet worden. De geplande overname zal waarschijnlijk nog wel door eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) moeten worden goedgekeurd.

De overname van Essent door RWE stuit op kritiek, omdat Essent zich moet splitsen om de overname mogelijk te maken, maar de Duitse energiereus RWE is zelf een ongesplitst bedrijf. Ook heeft RWE een slechte reputatie op milieugebied, terwijl Essent beschouwd wordt als een milieuvriendelijk bedrijf. Van der Hoeven wil overleg hierover met de nieuw te vormen onderneming RWE/Essent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.