Home

Achtergrond 226 x bekeken

NEPG: aardappelareaal groeit in Noordwest-Europa

Het aardappelareaal groeit dit jaar in Noordwest-Europa. Vooral in België en Frankrijk zijn telers van plan meer aardappelen te verbouwen.

In Nederland blijft het areaal waarschijnlijk gelijk. Dat verwacht de North-Western European Potato Growers. In de NEPG zitten vertegenwoordigers van telersorganisaties uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De schatting is gebaseerd op de hoeveelheid besteld pootgoed en op informatie van de organisaties uit de diverse landen, zegt secretaris Victor Phaff. “Er zijn duidelijke signalen dat er dit jaar meer aardappelen worden geteeld.”

De voorspelling van de NEPG is de eerste van het areaal aardappelen in Noordwest-Europa dit jaar. In België, Frankrijk en Duitsland neemt het areaal waarschijnlijk toe. In Nederland blijft het areaal stabiel. In Groot-Brittannië krimpt het areaal, verwacht Phaff. “Daar zijn de kosten voor bemesting en gewasbescherming sterk gestegen door de daling van het Britse pond.”

De belangrijkste oorzaak van de areaalgroei is het ontbreken van alternatieven voor de aardappelteelt, zegt Phaff. “Alles wordt duurder, waardoor telers meer aardappelen willen verbouwen om de kosten te drukken. Ook zijn veel bedrijven helemaal ingericht op de teelt en bewaring van aardappelen. Dan poot je gauw een hectare méér om de kostenstijgingen te compenseren. En de graanprijzen zijn gedaald, waardoor telers sneller terug keren naar de aardappelteelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.