Home

Achtergrond

NAV: samenwerking in aardappelketen bevorderen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond wil meer samenwerking in de aardappelketen bevorderen.

"Dat is in het voordeel van alle schakels in de keten", zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Daarvoor is het nodig dat telers hun krachten bundelen. Alleen dan zijn de telers een gelijkwaardige gesprekspartner in de keten."

Aviko-directeur Dick Zelhorst zei in een interview vandaag in het Agrarisch Dagblad dat een éénzijdige areaalbeperking er toe kan leiden dat de industrie verdwijnt uit Nederland. Van der Heide: "We beseffen dat Nederland geen eiland is. Alleen een samenwerking van telers in Noordwest-Europa kan tot een structureel betere markt leiden. En we zijn het eens met Aviko dat een gezonde primaire sector voor de hele keten van belang is. Dat is ook het doel van onze plannen om het areaal te beperken. Deze ideeën staan een gezonde verwerkende sector niet in de weg. De aardappelprijs heeft weinig effect op de prijs van friet."

Of registreer je om te kunnen reageren.