Home

Achtergrond

NAK wil tarieven keuring pootgoed verhogen

De keuringsdienst NAK wil de algemene tarieven voor de keuring van pootaardappelen voor dit jaar met 3 procent verhogen.

De tarieven voor de veldkeuring stijgen met 7 procent.

Dat maakt directeur Pieter Oosterveld maandagavond bekend in Uithuizen op de eerste in een serie telersvergaderingen die de NAK houdt. Volgens Oosterveld kostte de veldkeuring vorig jaar meer geld dan begroot. "De veldkeuring is vorig jaar van opzet veranderd. Zo is de keuring op de bacterieziekte erwinia aangescherpt en de buitendiensten van de NAK en NAK-Agro zijn gesplitst. Daardoor worden meer uren per hectare gemaakt."

Oosterveld vertelde de telers dat de NAK vorig jaar met verlies heeft gedraaid. "In februari bepaalt het bestuur de definitieve tarieven voor de keuring van dit jaar."

De directeur vindt dat de NAK over de jaren heen een gematigd beleid voert wat betreft tarieven. "Als je de kosten van 1978 vergelijkt met die van 2003, dan zie je dat de kosten per hectare in die 25 jaar gelijk zijn gebleven."

De NAK wil ook de tariefstructuur voor de keuring van stammenpootgoed wijzigen. Nu betaalt een teler een vast bedrag van € 5,20 per stam. De NAK wil dit differentiëren. Oosterveld: "Op verzoek van veel telers willen we de kosten meer daar leggen waar ze worden gemaakt. Vorig jaar hebben we 15.000 veldjes met eenjarige stammen van minder dan 2 are gekeurd en slechts 500 die groter zijn dan 2 are. Er zijn 54 bedrijven die meer dan honderd stammen laten keuren en 365 bedrijven die nul tot tien stammen laten keuren. Daarvan zijn honderd bedrijven met een of twee stammen."

De NAK stelt voor een basistarief per bedrijf in te stellen en vervolgens een vast bedrag per stam. Oosterveld: "De NAK wil dit kostenneutraal doorvoeren. In februari wordt een definitief voorstel voor de stammenkeuring opgesteld. Later in het jaar valt een besluit. Als het voorstel wordt aangenomen, dan gaan de nieuwe tarieven voor de stammenkeuring in per 2010."

Of registreer je om te kunnen reageren.