Home

Achtergrond 257 x bekeken

Mogelijk weer subsidie voor luchtwassers

De Nederlandse regering overweegt om weer een subsidie voor luchtwassers in te voeren.

Dat zei Gieljan van Iersel van Exlan Consultants, gisteren op een studie-avond van mengvoerfabrikant Cehave Landbouwbelang Voeders.
Veehouders kregen vorig jaar nog een subsidie voor het installeren van luchtwassers. Deze subsidie verdween dit jaar.

Met een luchtwasser kunnen intensieve veehouders de uitstoot van ammoniak beperken. Willen zij hun bedrijf uitbreiden en vallen zij daardoor onder de IPPC-richtlijn, dan moeten zij hun ammoniakuitstoot verminderen als die boven 5.000 kilo per jaar komen.

Bij een ammoniakuitstoot van 5.000 tot 10.000 kilo moet de reductie 70 procent zijn. Boven een ammoniakuitstoot van 10.000 kilo geldt een vermindering van 85 procent. Bij een ammoniakuitstoot onder 5.000 kilo geldt dat intensieve veehouders de Best Beschikbare Techniek moeten gebruiken om die uitstoot te verminderen. De IPPC-richtlijn geldt voor varkenshouders met meer dan 750 zeugen of 2.000 vleesvarkens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.