Home

Achtergrond 411 x bekeken 31 reacties

Mogelijk geheim mestakkoord LTO en ministerie LNV

Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV) heeft geprobeerd met LTO een geheim mestakkoord te sluiten.

Dat blijkt volgens drie boerenvakbonden uit een mail die een LTO-bestuurder op 11 december verzond. Het betreft een akkoord over een voorstel over het EU-Nitraatprogramma 2010 tot 2013.

De agrarische vakbonden NMV, NVV en NPV kregen de mail naar eigen zeggen toegespeeld via LTO-bestuurders. Hoewel de vakbonden claimen de inhoud van het vermeende akkoord niet te kennen, maken mensen binnen de LTO zich hier volgens hen grote zorgen over.

Uit de mail, die deze krant heeft ingezien, blijkt dat in het geval van een akkoord LNV en LTO richting de media en Tweede Kamer ’de kaken stijf op elkaar houden’. LTO zou zich bij een mestvoorstel van het ministerie onthouden van tegengas.

De agrarische vakbonden zijn woedend dat ze niet bij het akkoord zijn betrokken. NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat spreekt van een "nederlaag voor het democratische proces, waarbij boeren door LTO volledig buitenspel zijn gezet."

Zelf pleegden ze op 7 januari nog overleg met LNV. "Maar we zouden nooit een akkoord sluiten, en zeker onze leden en de Vaste Tweede Kamercommissie informeren. Noch zouden we andere belangenbehartigers van boeren op deze wijze vanuit achterkamertjes negeren."

De LTO ontkent bij monde van ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer dat een akkoord is gesloten. 'In de gesprekken heeft LTO het uiterste gedaan om in dit technische en lastige dossier voor boeren en tuinders tot een haalbaar en praktisch uitvoerbaar mestbeleid te komen.'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v boer

  Wat een zielige mensen zijn het toch bij die vakbonden. Nu ze niet als volwaardige gespreks partner worden gezien zoals LTO, janken ze alles aan elkaar en proberen ze de echte belangenbehartiger LTO in een kwaad daglicht te zetten.
  Ik ben blij dat het ministerie zoals het hoord onderscheid maakt tussen herrieschoppers (vakbonden) en belangenbehartigers (LTO)
  En gelukkig weten onze bestuurders binnen LTO wat de leden van haar velangen, gewoon doorgaan met besturen en probeer voor ons het beste eruit te halen een dikke pluim verdiend

 • no-profile-image

  boer

  laten de vakbonden de minister ook maar informeren maar dat doen ze niet wij hebben ze ook wel gevraagd om mee te onderhandelen in de beheerplannen maar je ziet ze niet waar zijn ze dan met hun geschreew als straks de beheerplannen klaar zijn dan hoor je ze weer met al hun cometaar ba zeur pieten

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Voor mij niets nieuws onder de zon.Ik ben ervan overtuigt dat het zo ook in het verleden is gegaan,daarom is de rekening van het mestbeleid onevenredig betaalt door de varkens en pluimvee sector.Ook in het amoniak beleid is dat tot op heden het geval de varkens en pluimvee sector moeten beperkende maatregelen nemen om uitstoot te beperken ,en de rundvee sector gaat flink uitbreiden met het oog op de afschaffing van het melkquotem.

 • no-profile-image

  hobbes

  Ondanks het feit dat ik de gang van zaken zoals hier geschetst afkeur. Wil ik LTO in deze het voordeel van de twijvel geven. Hangt wel in grote mate van het accoord af. Als het een goed accord is ga ik er niet moeilijk over doen.

 • no-profile-image

  boer

  Als lto echt belangen gingen behartigen en er echt voor de boeren was dan hadden ze geen half miljoen euro boerengeld overgemaakt naar de rekening van Ramekers, terwijl deze sector door een diep financieel dal gaat. Als je dit soort dingen niet snapt, noem je dan geen belangenbehartiger

 • no-profile-image

  boerharms

  LTO is al lang afgeschreven als belangenbehartiger voor de "blijvers"
  LTO kan zihc het beste bezighouden met de belangen van plattelandswinkels, mini-campings, zorgboerderijen en andere soortgelijke bedrijven.
  Echter de varkens- en rundveehouders die door willen hebben een probleem.
  NVV en NMV komen ook niet verder als hard roepen en overal tegen aan schoppen... Ik zou willen dat er een echte belangenbehartiging ontstond die op echte professine leest is gestoeld. Benoem een spin-docter en bewerk de media. Be good and sell it .....
  Wie dit moet doen, misschien een idee als enkele TOP-ondernemers uit Brabants
  Varkens Platform kontakt leggen met topondernemers in de melkveehouderij.
  Als een dergelijke club, aan de slag gaat wil ik wel een paar duizend € lidmaatschap betalen, maar voor NVV en LTO heb ik geen cent over .....

 • no-profile-image

  kleine boer

  hallo LTO NEDERLAND, JULIE ZIJN ALTIJD DRUK BEZIG MET DE GROTE BOEREN TERWIJL WIJ KLEINE BOEREN OOK HEEL VEEL CONTRIBUTIE BETALEN EN DOOR JULIE ONDERGESNEEWD WORDEN, JA ZELFS VOOR ONS GEVOEL WEGGEPEST WORDEN VAN DE MARKT VERDREVEN. HELP LTO NEDERLAND , WIJ KLEINE BOEREN VERZUIPEN, PLEASE HELP ONS!!!

 • no-profile-image

  bert

  Het wordt alleen maar schaamtelozer en schaamtelozer. Als bij het debat over dierwelzijn in de 2e kamer moeten zijn, zitten ze op en feestje van Ramekers.
  Als ze de "leden"moeten informeren over het mestbeleid gaan ze stiekem met de politiek afspraken maken.
  De "leden"moeten het hoofdbestuur onmiddellijk naar afzetten!!
  Dit lijkt op praktijken uit de jaren 40, die absoluut in deze tijd niet meer kunnen!!
  LTO leden dit kun je niet tolereren kom in aktie of zeg (net als ik al in 1995 deed) massaal uw lidmaadschap op, ze vergaderen wel van uw geld!!!!!!!

 • no-profile-image

  een boer

  De LTO is als je het goed bekijkt een currupte organisatie die net als het ministerie alleen maar bezig zijn om banen voor hun zelf te scheppen of om te behouden. Het zal wat de Lto betreft nooit veranderen, omdat de boeren die nog steeds bij de Lto zitten niet instaat zijn om zelf te denken en keuzes te maken en dat komt de LTO goed uit.
  De lidmaatschappen bestaan voor een deel uit actieve boeren maar ook voor een deel uit mensen waar van de ouders ooms en tantes lid zijn om het maar wat te laten lijken.
  Iedereen kan toch rekenen, als je alle voor en tegen elkaar weg streept dan kun je niet anders dan met de Lto stoppen. De Lto maakt meer kapot dan je lief is .
  het is gewoon ziek dat je als organisatie, maar ook als ministerie in een onder ons afspraken maakt, zonder iedereen er bij te betrekken. Ik kan niet begrijpen dat je als organisatie maar ook als ministerie zo vies te werk wilt gaan.
  nog een tip voor de reklame campage van de LTO:De LTO maakt meer kapot dan je lief is.

 • no-profile-image

  Boer uit

  Wees reeel, heb zelf HAS, ben zelfstandig ondernemer en ruim voldoende IQ, maar snap het amper. Hoe kun je dan als beleidsmedewerker en/of boerenbestuurder de belangen behartigen voor een hele sector als je als loonslaaf je in deze materie moet verdiepen en dan ook nog ZAKELIJKE belangen voor een ander moet behartigen ? 1. Zet er TOP-juristen op; 2. zet er zakelijk denkende TOP-ondernemers naast en 3. lobby niet bij de politicie maar bij de (TV)pers. Kortom denk STRATEGISCH en werk PROFFESSIONEEL.

 • no-profile-image

  Han

  De reactie van milieu Utrecht heeft niets te maken met Democrtie en democratisch handelen. Zij zijn uit op afschaffen diervriendelijke productiie, liever dieronwaardig vlees en eieren etc. uit landen die het met de ethiek in dezen niet nauw nemen.
  Het artikel gaat over de gehiem houding van het overleg en het op handen zijnde resultaat. Hier komt de "oude" christelijke benadering boven tafel; "Wat wij (uw afgevaardigden) besluiten is goed. Nu oogjes toe en morgenvroeg doet u wat wij hebben besloten in onze oneindige wijsheid".
  Deze vorm van werken noemt de haagsche "kliek" openheid, transparantie van bestuur.
  Persoonlijk geef ik aan deze methode een ander etiket mee

 • no-profile-image

  miltie

  kijk op nu .nl.naar dit onderwerp;klik op regeer nu.nl en leest nummer 4 tot 8 of meer

 • no-profile-image

  wim

  @willem. om jouw aanname even te ontkrachten. ik zit zeker niet in een LTO-bestuur. En volgens mij heb ik redelijk in de smiezen wie welke resultaten boekt in de belangenbehartiging.
  En iedereen moet het zelf weten: maar 70 % van de nederlandse melk is via lto georganiseerd tegen 11 % procent bij de nmv. zouden al die LTo-ondernemers dan de verkeerde keuze keuze maken? Dat durf ik niet te beweren. Het zijn allemaal grote mensen...

 • no-profile-image

  miltie

  nederland word een bananen republiek;;??waterschap verkiezingen?als je stem in andere enveloe doe ;stem ongeldig zeggen ze ;wat doen ze ;zestllen zelf een,d.bestuurder aan[[vriendje;meeloper]]en ze weten wat en wie je gestemd heeft;net als bij MUGABE [[van af gekeken ]]burgermeester vekiezing,zij zeggen op wie je mag stemmen ;linkse pietje of linkse klaas /democratie ??;uitslag staatsloterij alle loten zijn verkocht;het lot valt opeen half lot en er word maar de helft uitgekeerd??hoe kan dat ??uitslag word computer gestuurd en altijd hoofd om den haag ??geen onafhankelijk recht spraak ;links georienteerde rechters ;zie je aan vervolgen van brandstichters van RARA :en makro en dieren activisten;weg met lto;pennen likkers

 • no-profile-image

  Vee/varkenshouder

  Anne uit Fryslan, ik ben het met jou helemaal niet eens! Wel met Els uit Venray!!! Je moet met zijn allen door de voordeur bij LNV naar binnen. Nooit afzonderlijk in deze situatie! LTO is in het verleden al vaak in de spelletjes van LNV er in getrapt en nu nog!!!! Dit gaat allemaal ten koste van de boeren. De vakbonden werken daardoor zorgvuldiger, zij bereiden de zaken zeer deskundig voor en gaan dan in overleg. Maar LNV probeerd ze tegen elkaar uit te spelen. Daarom moeten de leden van LTO hun bestruurders de wacht aan zeggen , zodat ze zich niet laten misbruiken en geen koehandel over de ruggen van de sector en leden plegen! Dit moet eerlijk en keihard gebeuren! En samen met de vakbonden!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens Bert. Je vergeet nog dat half miljoen boerengeld wat ze zomaar aan Ramekers willen geven. Echte zielige mensen daar bij lto. Gelukkig zijn de blijvers allang aangesloten bij de vakbonden...... Hee Kleine Boer uit Brabant, de NVV is er ook voor de kleine boer en gezinsbedrijven en hiervoor betaal je echt niet zoveel als bij die andere club. Je bent van harte welkom. www.nvv.nl

 • no-profile-image

  Bezorgde veehouder

  In zulke belangrijke dossiers moet men samen een vuist maken. LTO moet is op houden met verdeeldheid zaaien! Goede afspraken maken en zeker nakomen. Waar nodig vechten voor de belangen van je leden.Het vertrouwen is diep gezonken, anders waren er nooit geen vakbonden gekomen. De vakbonden zijn er voor de leden, de LTO voor ?????? Dit moet veranderen, zo gaat het echt niet meer! We zitten in zwaar weer en dan verkeerd beleid voeren zodat de kosten nog meer stijgen en de opbrengstprijzen onderuit gaan!

 • no-profile-image

  wim

  Ik zie op de LTO-sites dat van een akkoord geen sprake is. Waar hebben de vakbonden het over? Van de formulering in het bericht van de vakbonden snap ik ook niet zo veel: hoe kan de minister nu met een afspraak naar het parlement zonder dat de buitenwacht hier kennis van heeft?
  Ik word langzamerhand wel een beetje moe van de handelswijze van de bonden: altijd afzetten tegen het werk van de LTO. Als je zo sterk bent: sleep dan zelf wat uit het vuur. Bij ons in Overijssel zeggen ze dan: hard blaten, weinig wol.

 • no-profile-image

  oud lid

  LTO is de belangenorganisatie van koehandelspraktijken. Het is mens onteerend zoals ze met hun leden omgaan. Mooi weer spelen naar buiten toe, maar achter de rug om .....! Het is gewoon zeer triets dat zulke club belangenbehartiger is van de boeren. Eerlijkheid en saamhoorigheid moet de uitstraling zijn. Maar zeker geen beerput!! De dag dat ik mijn lidmaatschap heb op gezegd, was een van mijn beste beslissingen. Ik werd er doodziek van, achter mij rug om koehandelen met ons eigendom en weggeven aan die milieuactievisten. Dat was nog maar een ding en de rest nog! Ik heb altijd geleerd dat je respekt moet hebben voor andermans eigendommen. Een fatsoenlijk mens leent zich voor zulke praktijken niet!

 • no-profile-image

  anne

  ik wil wim wel ondersteunen. want nuance lijkt me op zijn plaats.
  van zlto weet ik het niet, maar ltonoord heeft duidelijk aangegeven dat ze vorig jaar meer dan 750 nieuwe leden hadden. Vergelijk die 750 nieuwe leden eens met het totale ledenbestand van bijv. NMV dat tot mijn verbazing nauwelijks groter dan 1200 in totaal blijkt te zijn.

 • no-profile-image

  anne

  ik snap niets van deze discussie. Vakbonden waren te druk met zichzelf bezig terwijl LTO bij de minister lobby uitoefende voordat ze naar Brussel gaat om te onderhandelen over nieuwe mestbeleid. Gelukkig maar denk ik dan dat er toch een partij is die niet alleen maar blaast maar ook actie onderneemt.

  Overigens els, ik ben blij dat dankzij de inzet van LTO mestbewerking nu echt vorm begint te krijgen. Ongeacht of dat met brusselse subsidies is gebeurd, wat ik trouwens betwijfel

 • no-profile-image

  Veehouder

  Lid blijven van lto en stemmen op het cda en steeds maar door verwijzen dat de ander het maar doen moet. De beerput wordt alleen maar voller en viezer. Ga toch atsma en co bestoken om wat te realiseren, anders gebeurt het door brussel.

 • no-profile-image

  Riny

  Ik ben ook een oud lid en ook mijn lidmaatschap op gezegd zoals velen en om de zelfde reden. Koehandels praktijken, dit mag en kan nooit! Men moet daar schoonschip maken binnen LTO. Je eigen hardwerkende boeren aan hun lot overlaten en er zelf misbruik van maken. Dit is dodelijk voor de sector. En de meelopers moeten ook maar eens in de spiegel kijken. Zij zijn ook mede schuldig, zo iets laat je niet gebeuren. Wil je een een roerige maatschappij overeid blijven moet je met betrouwbare mensen kunnen samenwerken. Dit is de basis van overleven. Maar geen spelletjes achter de rug van de leden!

 • no-profile-image

  willem

  nou Wim, jij zit vast in een LTO bestuur. Wat jij zegt klopt van geen kant want wie halen er steeds punten binnen??? Nee als alles af hing van de LTO ..... nee sorrij Wim je slaat de plank volledig mis. Kom op zeg je lidmaatschap nu op een wordt snel lid van de een vakbond die bij je bedrijf past!

 • no-profile-image

  jan

  willie ik weet niet of je het weet maar er zijn minder koeien als in 1960 dat kun je van de varkens niet zeggen en dat is het maar lto houd overal rekening mee je moet niet zo wat gaan roepen en oud lid de lto zet zich in voor alle sectoren maar je moet je wel bedenken dat je niet alleen op de wereld bent

 • no-profile-image

  boer

  belangenorganisaties moeten samen op trekken en de vakbonden moeten op houden met verdeeldheid zaaien kijk maar naar de peiling hier op agd

 • no-profile-image

  down under

  @ Jan Twente, er kunnen dan wel minder koeien in aantal zijn maar de beestjes van nu geven wel dubbel zo veel melk als toen. Bij de varkenshouderij werken we met het kengetal VC (voerderconvercie) en als ik dit simpel doorvertaal naar de melkveehouderij dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat er aan de achterkant van de huidige koe meer mineralen komen dan in de jaren '60 (je maakt me niet wijs dat de hoeveelheid voer welk een koe in 1960 nodig had nu genoeg is om 2x zoveel melk van te maken). Dit in tegenstelling tot de varkenshouderij. @Boer Boer, wie zaaid hier verdeeldheid? Als deze berichtgeving klopt dan staat het min. van LNV vooraan en als tweede komt LTO, immers zij hadden ook kunnen zeggen dit doen we niet zonder te overleggen met de vakorganisaties! @ Willie, beschouw dit niet als een mes in je rug maar in het verleden was jij toch ook een van de voormannen? P.S. Ik zelf ben nooit LTO lid geweest maar wel vanaf het eerste uur NVV lid dus mijn mening over dit soort onderwerpen hoef ik hier verder niet toe te lichten.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wim uit deventer: Jouw uitspraak over overijssel zet je maar op een tegeltje! Realiteit is dat steeds meer ondernemers zich afkeren van de LTO. In onze regio zijn afgelopen periode 3 plaatselijk LTO afdelingen gefuseerd omdat men een enorme ledendaling ziet. Deels stoppers (logisch) en deels overstappers omdat men bliksems goed in de gaten heeft dat de vakbonden bestuurd worden door collega's die zelf hun beleid in de portemonnee voelen en niet door een stel achterkamertjespiloten!

 • no-profile-image

  Astrid Geboers

  Met name ZLTO en LLTB zijn druk met achterkamertjespolitiek, helaas zijn veel leden daarvan nog niet van op de hoogte! Het beheerplan voor de Peel bijv.wordt er door deze organisaties doorgedrukt, zonder hun achterban geraadpleegd te hebben. In Den Haag wordt het beheerplan gepresenteerd als: dé landbouw is accoord met een reductie van ammoniak van 70%!!!!!!!! Gelukkig is door de NMV inmiddels duidelijk gemaakt dat stikstofdepositie helemaal niet in beheerplannen thuishoort, maar alleen in de NEC-richtlijn! NL is het enigste land dat stikstofdepositie hiervoor gebruikt. Helaas gaan ZLTO en LLTB tóch accoord met een emissiereductie van 70% voor IV en 50% voor rundveehouderij. De NMV zet zich er nadrukkelijk voor in dat het 'bestaand gebruik' gewoon als vergunningsvrij in het beheerplan wordt opgenomen, ipv bedrijven beeindigen/verplaatsen zoals ZLTO en LLTB voorstellen!!!! Ook zijn ZLTO en LLTB accoord gegaan met het buiten schot houden van verkeer en industrie wat betreft reductie van stikstofdepositie. Terwijl LTO Noord wél met succes heeft ingezet op de aanpak van verkeer en industrie. Het is buitengewoon triest te moeten constateren dat ZLTO en LLTB deze mogelijkheden laten liggen om de belangen van hun leden te behartigen. Het vertrouwen van de ZLTO leden daalt in snel tempo, omdat steeds meer blijkt dat de commerciele belangen van deze organisatie prevaleren boven die van de ondernemers, waar ze het uiteindelijk toch voor zouden moeten doen?!

 • no-profile-image

  Vee/varkenshouder

  Topondernemers als belangenbehartiger, laat me niet lachen. De meeste grote jongens zijn bij de NVV en NMV en NVP.
  Nee, het probleem is het aantal, de meerderheid bepaalt. Daarom is het van groot belang dat elke belangenbehartiger in de sectoren, de neus de zelfde kant op staan en waar nodig een blok vormen. Dus niet tegen elkaar maar met elkaar voor de leden, naar het ministerie! Daar zit het probleem!!

 • no-profile-image

  Els

  Het doet goed om op deze site de enorme reacties te zien, waaruit blijkt dat er iets moet gebeuren rondom andere belangenbehartiging. Maar wie neemt het initiatief? In het ammoniakdossier, de NEC-plafonds en dierenwelzijn hebben NMV, NVV en NPV gezamelijke belangen. Door die te bundelen en er een topjurist en een professionele kracht op te zetten kom je al een heel eind! Of moeten we met z'n allen bij LTO op de stoep smekend protesteren? Lijkt me geen zin hebben als zelfs Tweede Kamerleden beweren dat LTO getrouwd is met LNV. Denk aan de enorme subsidies die LTO in de wachts sleept vanuit de EU (voor mestbewerking en andere milieuprojecten, maar ook voor voorlichting/training weten ze de weg te vinden naar de subsidiepot van de EU. Ook daar zoude sectorbonden van moeten kunnen profiteren. Misschien gewoon in de regiovergaderingen van ZLTO,LLTB en LTO- noord beginnen met aangeven dat we het niet langer pikken en dreigen met collectief opzeggen van lidmaatschap!

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.