Home

Achtergrond 200 x bekeken

Minder vuurwerkslachtoffers dan voorgaande jaren

Het aantal in ziekenhuizen behandelde vuurwerkslachtoffers rond de jaarwisseling van 2008/2009 is 31 procent minder dan het aantal het jaar ervoor.

De Stichting Consument en Veiligheid liet vandaag weten dat er 790 mensen naar aanleiding van vuurwerkletsel op een Spoedeisende Hulpafdeling werden behandeld, tegen 1100 het jaar ervoor.

Van de slachtoffers is 14 procent in het ziekenhuis opgenomen voor verdere behandeling. Dat percentage is wel hoger dan in voorgaande jaarwisselingen. Het merendeel (56 procent) van de ongelukken vond plaats rond Nieuwjaarsnacht en een kwart op Oudejaarsdag.

Een op de drie slachtoffers liep oogletsel op, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Opvallend noemt de stichting daarbij dat bijna 80 procent van de slachtoffers niet getroffen is door het eigen vuurwerk, maar door vuurwerk dat door een ander is afgestoken.
Afgelopen jaarwisseling daalde het aantal slachtoffers door illegaal vuurwerk, terwijl daardoor de laatste jaren juist meer mensen gewond raakten. De slachtoffers waren ook minder vaak dan andere jaren jonger dan twintig jaar.

Consument en Veiligheid hing dit jaar haar campagne op aan illegaal vuurwerk. De organisatie richtte zich met filmpjes op internet en televisie vooral op België, waar gevaarlijk illegaal vuurwerk makkelijk te koop is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.