Home

Achtergrond 2 reacties

Minder landbouwgrond voor huizen, prijs daalt

In 2009 zal minder landbouwgrond worden aangekocht voor woningbouw.

Dat verwacht Peter Overwater van grondbeleid-adviesbureau Overwater. Hierdoor daalt de vraag naar landbouwgrond en zal volgens Overwater ook de grondprijs dalen.

Overwater deed zijn uitspraken vandaag op de Actualiteitendag Agrarisch Recht in Lunteren bij een lezing over de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO). Die wet kent volgens hem veel onduidelijkheden. ”Bij onteigening staat nog niet vast hoe het geregeld is met schadeloosstelling.

Als het aan mij ligt worden er twee berekeningen gemaakt: een volledige schadeloosstelling op basis van de huidige bestemming en een volledige schadeloosstelling op basis van de toekomstige bestemming. De boer moet de hoogste vergoeding krijgen.”

Overwater waarschuwde voor louche grondaanbieders. ”Ik merk dat er oplichters actief zijn die agrarische grond kopen en het dan in kleine kaveltjes doorverkopen met de vermelding dat er mogelijk een bestemmingswijziging plaatsvindt. Vaak kan dat helemaal niet, maar zo verdwijnt er wel agrarische grond.”

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel Kavel

  ja, die zijn wel bekend die aanbieders van "interessante percelen" die in stukken geknipt doorverkocht worden tegen een veelvoud van de aankoopprijs
  en dan maar wachten; maar er wordt toch nooit gebouwd anders kreeg Jan met de pet toch geen kans, want het zijn meestal al beleggers die verkopen;
  als er kans op bebouwing was zouden ze die grond zelf wel houden!!

 • no-profile-image

  peter overwater

  Artikel goede weergave van wat ik gezegd heb. Met een uitzondering. Er bestaat onduidelijkheid over hoe de waarde van grond berekend moet worden bij de afdeling Grondexploitatie van de Wro ( gaat het om bouwlocaties).
  Ik heb gezegd dat daarvoor gewoon de systematiek van de onteigeningswet moet worden toegepast. Er is dus geen onduidelijkheid wat betreft de onteigeningswet.

Of registreer je om te kunnen reageren.