Home

Achtergrond 310 x bekeken

Midden-Europa kan uien steeds meer zelf telen

Landen in Midden-Europa hebben de uienteelt steeds beter in de vingers en werken aan een meer zelfsvoorzienend systeem.

Import uit landen als Nederland wordt dan steeds minder nodig. Dat zegt Jan Bruinsma, die een 2.370 hectare tellend akkerbouwbedrijf in de buurt van Praag leidt, op de themadag uien in 't Voorhuys in Emmeloord.

De Tsjechische uienteelt ontwikkelt zich volgens hem veel sneller dan in Nederland wordt gedacht. "Wij hebben in Tsjechië groeimogelijkheden, in tegenstelling tot de uienteelt in Nederland. Die moet naar mijn smaak krimpen om tot betere prijzen te komen."

Bruinsma heeft ook een denkwijze over het opkrikken van de uienprijs. "Dat kan het beste als alle akkerbouwers zich aansluiten bij een project als Veldleeuwerik. Door het toepassen van duurzame landbouw wordt de bodem gezonder. Boeren leveren hierdoor een kwalitatief beter product wat meer geld oplevert. Duurzame landbouw is dus zeker ook economisch interessant."

Dat Midden-Europese akkerbouwers beter worden in de uienteelt, wil niet meteen zeggen dat de export van Nederland naar landen als Tsjechië stagneert. Het land probeert wel zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden.

Dat geldt ook voor omliggende landen in Midden-Europa. De uien­import van Tsjechië neemt af, verwacht Bruinsma. "Tenzij de consumptie toeneemt. Daar kunnen we allemaal aan werken door het beter te promoten."

De Tsjechische hectare-opbrengst van uien is momenteel met 40 ton per hectare een stuk lager dan in Nederland, waar tegen de 60 ton wordt gerooid. Bruinsma: "Als we over een jaar of vijf kunnen groeien naar 50 ton per hectare bij een groter areaal, zijn we goed op weg."

Wat daarbij helpt is dat Tsjechië bij de EU hoort. Daar zitten privileges aan vast. "Wij hebben er speciaal mensen op zitten om ervoor te zorgen dat we pakken wat we pakken kunnen, zoals subsidies." Ook de import van chemicaliën en know-how is door aansluiting bij de EU makkelijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.