Home

Achtergrond 209 x bekeken

'Met hybride auto's en biobrandstof komen we er niet'

Hybride auto's, eerste generatie biobrandstoffen en CNG, de voorloper van groen gas, zijn voldoende ontwikkeld om op grote schaal toegepast te worden.

Maar deze oplossingen bieden op langere termijn onvoldoende vermindering van CO2-uitstoot. Daarom moet ingezet worden op elektriciteit en waterstof als brandstof of aandrijving in het wegverkeer. Dat concludeert Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een vrijdag gepubliceerde studie naar de bijdrage die duurzame vernieuwingen in het wegverkeer kunnen leveren aan de doelen van het Nederlandse klimaatbeleid.

Over een jaar of twintig tot dertig zou het wegverkeer eigenlijk geen CO2 meer moeten uitstoten. Eerste generatie biobrandstoffen hebben ongewenste bijeffecten, tweede generatie biobrandstoffen zouden wel een bijdrage kunnen leveren. Volgens ECN zijn verder rijden op waterstof en elektrisch rijden "hiervoor uitermate geschikt''.

Welke van de twee uiteindelijk het meest geschikt zal zijn, zal pas rond 2015 duidelijk worden. De stroom of waterstof moet dan natuurlijk ook nog duurzaam opgewekt worden. "Bijvoorbeeld uit duurzame biomassa of door stroom uit zon en wind in te zetten''.
Volgens ECN kan Nederland op dit gebied het best samenwerken met andere Europese landen. "Vanwege de schaalgrootte.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.