Home

Achtergrond 375 x bekeken

Mestprijs daalt op rustige markt

De ophaalbijdragen voor varkensdrijfmest zijn in de eerste weken van dit jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit de mestprijsnotering van DCA Markt.

Gemiddeld betaalt een varkenshouder op dit moment 23 euro per kuub drijfmest die wordt opgehaald en vervoerd naar de akkerbouwgebieden. Varkenshouders wachten in een dalende markt langer af om mest af te zetten. Doordat vorig jaar veel mest is afgezet hebben de meeste varkenshouders nog voldoende ruimte in de put om een afwachtende houding aan te nemen.

”Ook de mestverwerkingsprojecten, de export van gehygiëniseerde mest en de vergistingsinstallaties met de bijbehorende opslagcapaciteit zorgen voor minder druk op de markt”, concludeert mestdistributeur Hans Overdevest uit Breezand.

Distributeurs hebben op dit moment weinig haast om mest op te halen. De silo’s in de akkerbouwgebieden zitten nog niet vol. ”Ik zie ook wel silo’s die niet vol komen dit voorjaar, omdat de distributeurs voor de bestaande financiële afspraken onvoldoende mest kunnen leveren.” De komende weken blijven distributeurs op beperkte schaal mest naar silo’s brengen.

Vanaf 1 februari mag weer drijfmest worden uitgereden. Het prijsniveau voor drijfmest ligt nu met 23 euro 3 euro onder het prijsniveau van vorig jaar. In de eerste weken dat er uitgereden kon worden daalde de prijs in 2008 van 26 euro naar 20 tot 23 euro per kuub. Naar verwachting zullen akkerbouwers dit jaar minder geld toe krijgen dan vorig jaar. ”Ik merk ook dat de vraag naar mest door de hoge kunstmestprijzen groter is”, aldus Overdevest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.