Home

Achtergrond 198 x bekeken

'Mestakkoord LNV en LTO'

Het ministerie van landbouw (LNV) heeft mogelijk met LTO een geheim mestakkoord gesloten.

Daarbij zijn de boeren­vakbonden niet betrokken. Dat blijkt volgens de bonden NMV, NVV en NVP uit een mail die een LTO-bestuurder op 11 december verzond. Het zou een akkoord zijn over een voorstel voor het EU-Nitraat­programma voor de periode van 2010 tot 2013. Voorzitter Gert-Jan Oplaat van pluimveehoudersvak­bond NVP vindt dat LTO en LNV de leden van de boerenvakbonden niet serieus nemen.

Hoewel Oplaat claimt de inhoud van het vermeende akkoord niet te kennen, bewijst de bereidheid tot lekken volgens hem dat LTO­bestuurders zich er grote zorgen over maken.Uit de mail blijkt dat in het ge­val van een akkoord bestuurders richting de media en Tweede Ka­mer ’de kaken stijf op elkaar’ die­nen te houden. De achterban zou achteraf worden ingelicht over een deal.

De vakbonden zelf overlegden op 7 januari met het ministerie. ”Maar we sluiten nooit een ak­koord”, aldus Oplaat, ”En we in­formeren zekeronze leden en ka­merleden direct.”LTO en LNV ontkennen dat een akkoord bestaat. ”Dat kan ook niet, want een akkoord wordt ge­sloten tussen Nederland en de Eu­ropese Commissie”, schrijft mi­nister Gerda Verburg in een brief aan de Tweede Kamer. Zij claimt in vertrouwen met alle partijen te hebben gesproken maar frequen­ter met LTO vanwege het sec­toroverstijgende karakter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.