Home

Achtergrond 324 x bekeken 2 reacties

Meer schuilstallen nodig voor kleinvee

Er moeten in buitengebieden meer schuilstallen komen voor kleinvee als schapen, geiten en paarden.

Dat stelden de Dierenbescherming, de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders en het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have vandaag. Volgens die organisaties houden gemeenten de bouw van schuilstallen vaak tegen.

Gemeenten vrezen volgens de Dierenbescherming aantasting van het landschap als zij vergunningen afgeven voor stallen in buitengebieden. Eigenaren van kleinvee en paarden klagen daarover bij de Dierenbescherming. De organisatie krijgt ook regelmatig klachten van passanten die kleinvee in weer en wind in de open lucht zien staan.

De eigenaren kiezen nu noodgedwongen vaak voor containers of noodgebouwtjes om hun dieren alsnog onderdak te bieden. "Zeker bij koude weersomstandigheden zoals nu, is degelijk onderdak hoognodig", aldus een een woordvoerder van de Dierenbscherming.

De nieuwe Ruimtelijke Ordening die vorig jaar van kracht werd, maakt meer mogelijk in de buitengebieden, stellen de drie organisaties. In een brochure roepen de drie gemeenten, provincies en eigenaren van kleinvee op samen een oplossing te zoeken.

Nederland telt ruim honderdduizend burgers die op bescheiden schaal dieren houden in het buitengebied. Het gaat daarbij vooral om schapen, geiten, paarden, ezels, varkens en alpaca's. De laatste is een kameelachtige soort uit Zuid-Amerika.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Elles

    Bij ons lopen de wallabies en lama's nog buiten, ze kunnen naar binnen.Ik geef het voer wel binnen, maar zodra ze het op hebben gaan ze naar buiten. De lama's komen helemaal niet binnen, ze willen liever buiten staan.Jammer genoeg komen mensen veel klagen omdat ze het te nat en te koud vinden.Uitleggen dat ze dit uit zelf doen, kan je de mensen niet aan het verstand brengen.Onze dieren hebben de keus binnen of buiten.

  • no-profile-image

    freek

    wat zouden die dieren in de laatste ijstijd blij zijn geweest toen de mens de wereld bevolkte. En daarom zijn die mensen in afrika zo arm omdat ze al duizende jaren schuurtjes bouwen voor zebras en leeuwen.Wat een gelul, ja hieruit blijkt dus dat god het land heeft geschapen om de vissen van de zon kunnen te laten genieten pfff ik lach me kapot

Of registreer je om te kunnen reageren.