Home

Achtergrond

'Meer dan duizend agrobedrijven extra onder IPPC-richtlijn'

Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgen over enkele jaren mogelijk 850 Nederlandse intensieve veehouderijen extra met de IPPC-richtlijn te maken.

Dat is dus anderhalf keer zoveel als de bijna 1.700 nu. Het aantal glastuinbouwbedrijven onder deze milieurichtlijn wordt met mogelijk 400 uitgebreid, omdat ook stookinstallaties tussen de 20 en 50 megawatt onder de richtlijn komen te vallen.

Dat blijkt uit een brief, die minister Jacqueline Cramer (Vrom) naar de Kamer heeft gestuurd. Cramer heeft al gezegd tegen de herziening te zijn, omdat die vooral kleinere bedrijven nodeloos op kosten jaagt. De bedrijven vallen al onder nationale regels; met de extra rapportageverplichtingen is het milieu niet geholpen, aldus de minister.

De administratieve lasten per bedrijf nemen door de herziening met circa 1.200 euro per jaar toe (10 procent). De lasten voor de glastuinbouw liggen overigens fors hoger, die voor de intensieve veehouderij beduidend lager.

Cramer signaleert nóg een belangrijk bezwaar: bedrijven onder de IPPC-richtlijn zijn te allen tijde vergunningplichtig; een uitzondering daarop is niet mogelijk.

De Europese IPPC-richtlijn is erop gericht de milieulast van bedrijven zoveel mogelijk te beperken, gebruikmakend van de 'best beschikbare technieken'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.