Home

Achtergrond

'Meer burgemeesters krijgen woongeld'

Zeker nog negen burgemeesters krijgen vergoedingen voor dubbele woonlasten.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van RTL Nieuws, naar aanleiding van de crisis in de gemeenteraad van Den Helder. Behalve de burgemeester van Den Helder krijgen ook de burgemeesters in Zwartewaterland, Heemskerk, Schinnen en Eemsmond vergoedingen die in strijd lijken met de regels.

De regeling houdt in dat burgemeesters gedurende vier maanden recht hebben op maximaal 272 euro per maand als zij dubbele woonlasten hebben. Burgemeesters moeten binnen één jaar na beëdiging in hun eigen gemeente wonen. Maar als ze de oude woning nog niet hebben verkocht, kampen ze met dubbele woonlasten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken de te hoge vergoedingen gaat inperken.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat de burgemeester van het Zuid-Limburgse Schinnen in twee jaar tijd zo'n 17.500 euro voor hotelovernachtingen kreeg. Voor zijn huis in Brabant kon hij geen koper vinden. Het is onduidelijk of dit volgens de regels is.
In Den Helder ontstond recentelijk commotie toen duidelijk werd dat burgemeester Hulman van de gemeente 3200 euro per maand kreeg om de kosten voor zijn oude, nog niet verkochte woning in Rotterdam te dekken.

Uit de inventarisatie van RTL Nieuws blijkt tenslotte dat vijf gemeenten zich wel aan de regels hielden. Die vergoedden de dubbele woonlasten van hun burgemeester, maar niet meer dan het maximum van 1089 euro per jaar. Het betreft Bodegraven, Noord-Beveland, Hof van Twente, Bronckhorst en Beverwijk.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft eerder deze week alle commissarissen van de koningin gevraagd in hun provincie te inventariseren welke problemen er zijn met de vergoeding voor woonlasten. Daarna wil ze met de provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bekijken of er maatregelen genomen moeten worden, aldus haar woordvoerder donderdagavond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.