Home

Achtergrond 239 x bekeken

Meer agribulk overgeslagen in Amsterdamse havens

Er is vorig jaar veel meer agribulk overgeslagen bij Zeehavens Amsterdam.

De overslag van granen steeg met 378 procent tot 318.139 ton. De handel in oliezaden als sojameel steeg met 115 procent tot 2,1 miljoen ton. Zeehavens Amsterdam omvat de havens van Amsterdam, IJmuiden/Velsen, Beverwijk en Zaanstad. Volgens een woordvoerder is de stijging vooral te danken aan nieuwe faciliteiten.

Ook werd 1,1 miljoen ton aan meststoffen overgeslagen. Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. De overslag van mengvoer daalde met 20 procent tot 5,8 miljoen ton.

Algemeen directeur Hans Gerson is tevreden maar maakt wel een kanttekening: "De positieve cijfers van de eerste tien maanden werden de laatste twee maanden in negatieve zin bijgesteld." Hij denkt daarom dat de groei volgend jaar duidelijk minder zal zijn, maar nog altijd beter dan die bij concurrenten als Hamburg en Le Havre.

Volgend jaar hoopt Zeehavens Amsterdam te kunnen profiteren van de snel opkomende handel in biobrandstoffen. In 2009 wordt de productie opgestart bij een biobrandstoffenfabriek in Amsterdam.

Of registreer je om te kunnen reageren.