Home

Achtergrond 240 x bekeken

Mechelse: areaal losse tomaten daalt 14 procent

De Mechelse Veilingen verwachten dit jaar een areaaldaling van 14 procent voor losse tomaten en 16 procent minder komkommerareaal.

Het areaal vollegrondsgroente krimpt met 3 procent, vooral bij broccoli, prei en bloemkool. De verhouding tussen losse tomaten en trostomaten op de Belgische veiling in Sint-Katelijne-Waver komt nu uit op 66/33. Het areaal trostomaten blijft namelijk gelijk naast een stevige daling van het areaal losse tomaten. De daling is te zien bij zowel de tomaten van de segmenten Baron (vleestomaten) en Prince (fijnere vrucht).

De veiling haalt de hoge energieprijzen aan als reden van de uitval van het areaal losse tomaten. Deze factor raakt het areaal de komende jaren ook, stelt de organisatie. De helft van het areaal tomaten is voorzien van een WKK-installatie, bij komkommers is dat maar 7 procent. Bij aubergine en paprika gaat het om 80 en 62 procent.

Na een daling van het areaal trostomaten in 2008, blijft de oppervlakte dit jaar gelijk. Het belangrijkste Belgische trostomatenras is dit jaar Dirk. Op 75 procent van het segment middelgroot (Elite) staat dit ras. Een daling is zichtbaar bij cocktail (-18 procent). De teelt pruimtomaten groeit 10 procent.

Het areaal aubergine daalt dit jaar met 20 procent, maar de productie zal door een verhoging van het jaarrondareaal niet wijzigen, verwacht de veiling. Opnieuw verwacht de veiling een afname van de teelt van kropsla met 5 procent. Daartegenover staat een groei bij de speciale rassen. Na een daling in 2008 verwacht ze een stijging van het areaal paprika met 12 procent. Het aandeel rood is 55 procent. De productie geel neemt een kwart af en komt uit op 23 procent van het areaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.