Home

Achtergrond

Luchtmacht schiet fortwachters Pampus te hulp

Een helikopter van de luchtmacht is vrijdagmiddag vanaf vliegbasis Gilze-Rijen opgestegen om de twee ingesloten wachters van Fort Pampus te hulp te schieten.

Dat meldde een woordvoerder van de luchtmacht vandaag. Fortwachters Maartje Terwindt en Kris van de Voorde zitten sinds het begin van dit jaar vast op het eiland. Het ijs is te dik voor hun boot om de kade bij Muiden te kunnen bereiken en op sommige plaatsen te dun voor de twee om naar de overkant te kunnen lopen. De wachters hebben nog genoeg te eten, maar dreigden zonder drinkwater te komen zitten omdat de leidingen bevroren zijn.

De Cougar-helikopter van de luchtmacht brengt de twee 120 liter bronwater, een accuoplader, wat warme fleecejacks en voer voor de hond van het fort. Ondanks de beperkte hoeveelheid water maakten Terwindt en Van de Voorde zich nog geen grote zorgen. "Zo zitten wij niet in elkaar.''

Terwindt vindt het ingesloten zitten vooral een unieke ervaring. "Het is wel een bijzonder moment. Rond oud en nieuw zijn we voor het laatst naar Muiden gevaren, dat lukte toen nog net. We konden toen kiezen: logeren op het vasteland of een tijdje op het eiland blijven.''
Het tweetal koos voor het laatste, en sloeg voor een week eten en drinken in. Een dag later bleken de waterleidingen bevroren. Terwindt: "Als het een beetje meezit kunnen we wellicht over een paar dagen zelf over het ijs naar de overkant lopen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.