Home

Achtergrond

Luchtdruk heel laag

De luchtdruk is vandaag in Nederland heel laag.

Tegen half een 's middags gaf de barometer in Vlissingen iets boven de 961 hectoPascal (hPa), het vroegere millibar, aan. Dat is de op twee na laagste luchtdruk sinds de metingen begin vorige eeuw werden opgeschreven. Dat zei een woordvoerder van het KNMI vandaag.

Het laagterecord stamt uit 1989. Op 25 februari van dat jaar zakte de barometer naar 954,4 hPa en de dag erna wees hij 955,6 hPa aan. Zeer lage luchtdruk is een verschijnsel van het winterhalfjaar. In de zomermaanden liggen de luchtdrukwaarden een stuk hoger.
Oorzaak van de lage druk is een kleine storing met veel regen, die vanuit Zeeland dwars over het land trekt. Behalve dat er flink wat water naar beneden komt, staat er ook een stormachtige wind, met kans op zware windstoten. Donderdag is er ook al heel wat regen gevallen, zaterdag blijft het vrijwel droog en is er minder wind.

Het snel dalen van de luchtdruk houdt verband met de bijzonder sterke straalstroom die op het ogenblik de atmosfeer beheerst. Deze langgerekte smalle windband regeert op 9 tot 10 kilometer hoogte met enorme windsnelheden van 315 kilometer per uur, depressies in sneltreinvaart aanvoerend. De straalstroom is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed, een paar kilometer hoog en kronkelt door de atmosfeer als een rivier in het landschap.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.