Home

Achtergrond

Lekkend vat veroorzaakte vieze gaslucht

Hagenaars en Rijnmonders die vrijdag een vieze gaslucht hebben geroken, hoeven niet te schrikken.

In de ochtend is in de Theemsstraat in Rotterdam uit een vat 80 liter zogenoemd mercaptaan (thiol) ontsnapt. Een vies ruikende gaswolk trok vanuit de haven naar Den Haag.

Het spul is ongevaarlijk voor de gezondheid, liet de brandweer weten. "Maar het is een misselijkmakende lucht. Een smerig goedje.''
In Vlaardingen hebben de hulpdiensten een basisschool even ontruimd wegens een gaslucht. De politie weet niet of de lucht te maken heeft met het ongeval in de haven. Ook in Den Haag waren er even zorgen om een basisschool. Deze kinderen konden gewoon binnen blijven.

De brandweer en de milieudienst DCMR in Schiedam kregen diverse meldingen uit het Botlekgebied, Rozenburg, Maassluis en de regio Haaglanden zoals Honselersdijk en Naaldwijk over een sterke gaslucht. De DCMR ontving aan het einde van de ochtend binnen een half uur ruim dertig stankklachten.

De lekkage is veroorzaakt doordat bij het bedrijf Stijnweg Handelsveem een vorkheftruck met zijn lepels in het vat stak. Uit het vat ontsnapte 80 liter mercaptaan. Het lekkende vat is in een groter vat gezet, zodat er geen vloeistof meer kan weglekken.

Mercaptaan is een stof die wordt toegevoegd aan aardgas. Volgens de geneeskundige hulpdienst GHOR kunnen mensen door de stank misselijk worden en last krijgen van geïrriteerde luchtwegen. Dat gaat over als er weer frisse lucht wordt ingeademd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.